Jeste li znali: Asteroid sinoć prošao bliže Zemlji od nekih satelita

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali: Asteroid sinoć prošao bliže Zemlji od nekih satelita
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Blizu Zemlje sinoć je projurio poveći asteroid 2023 BU.

Otkriven je tek prije nekoliko dana, a projurio je pored nas bliže od nekih satelita. 2023 BU, veličine minibusa, u 1.30 sati prošao je iznad Južne Amerike na visini od 3.600 kilometara; što je njegova najbliža tačka susreta s našim planetom, piše BBC.

Dakle, proletio je pored nas mnogo bliže nego što je visina (oko 36.000 kilometara) na kojoj se nalaze geostacionarni, odnosno telekomunikacijski sateliti. Ova vrsta satelita se giba sinhronizovano s okretanjem Zemlje oko svoje ose pa se čini da miruje iznad određene tačke na ekvatoru.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

U meteoru koji je pao u Africi otkrivena dva čudna minerala, nikad prije nisu viđeni na Zemlji

U meteoru koji je pao u Africi otkrivena dva čudna minerala, nikad prije nisu viđeni na Zemlji

Treba napomenuti da većina satelita kruži oko Zemlje na visinama između nekoliko stotina i 2.000 kilometara.

Asteroid je 21. januara otkrio astronom amater Genadij Borisov sa svoje zvjezdarnice MARGO na Krimu, a zatim su na njega bacili oko brojni opservatoriji širom svijeta kako bi mu preciznije odredili putanju. Mada se radilo o izuzetno bliskom susretu, NASA je jučer procijenila kako nema razloga za paniku jer nema nikakve šanse da pogodi Zemlju.

Čak i da nam je prišao puno bliže, većina asteroida bi izgorjela u atmosferi, a samo neki njegovi komadi bi pali na Zemlju kao meteoriti. NASA-in sistem za procjenu opasnosti od udara naziva Scout, koji je dio projekta instituta Jet Propulsion Laboratory (JPL), analizirao je sve dostupne podatke o orbiti 2023 BU te ustanovio da će se raditi samo o "vrlo bliskom prolasku".

"Scout je vrlo brzo odbacio mogućnost udara. Ipak, ustanovio je da će se asteroid izuzetno približiti Zemlji. Zapravo, ovo je jedan od najbližih zabilježenih prolazaka svemirskog tijela blizu Zemlje", rekao je jučer Davide Farnocchia, inženjer koji je razvio projekt Scout.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije