Izumili pametnu četkicu za zube koja može otkriti i probleme sa srcem

Radiosarajevo.ba
Izumili pametnu četkicu za zube koja može otkriti i probleme sa srcem
Pixabay / Ilustracija
Španski znanstvenici rade na razvoju pametne četkice za zube koja će biti u stanju detektirati rane znakove određenih zdravstvenih problema i u konačnici spriječiti preuranjenu smrt od srčanih bolesti.

Pametna četkica za zube prikuplja podatke iz sline i precizno detektira promjene u organizmu koje upućuju na potencijalno zatajenje srca. 

Kardiolog Alvaro Marco del Castillo koji surađuje s timom znanstvenika na izradi takve četkice za Times je rekao:

 "Uz informacije o broju otkucaja srca, krvnom pritisku i uz biološke uzorke iz sline bit će moguće spriječiti razvoj opasnih bolesti te pacijentima pomoći da vode računa o svojem zdravlju".

Del Castillo vjeruje da bi nova pametna četkica za zube mogla detektirati opasnost od potencijalnog zatajenja srca i njenog vlasnika potaknuti da, u slučaju potrebe konzultira ljekara. 

Španjolski liječnik i njegovi kolege vjeruju da će, ako njihov izum zaživi, korištenje takve moderne četkice postati rutinska metoda zahvaljujući kojoj će se svakodnevno moći dobiti važne informacije o zdravstvenom stanju pojedinca.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije