Gdje su granice: LG predstavio 88-inčni OLED televizor u 8K rezoluciji

J. M.
Gdje su granice: LG predstavio 88-inčni OLED televizor u 8K rezoluciji
Za osam dana u Las Vegasu počinje Sajam potrošačke elektronike CES, manifestacija na kojoj se tradicionbalno otkrivaju najveći tehnološki noviteti godine.

LG je već najavio svoju perjanicu: Prvi 88-inčni OLED televizor u 8K rezoluciji! Ekran ima dijagonalu od 2,23 metra čime je nadmašen dosadašnji rekorder – 77-inčni 4K, također proizvod LG-a.

Iako će u narednim godinama 4K rezolucija definitivno ostati standard za televizore i kamere, već je jasno da se industrija sprema za tranziciju na 8K u budućnosti.

Prema LG-u, njihov najnoviji OLED displej ima rezoluciju od 7680×4320 piksela, što je 16 puta više u poređenju sa 1080p Full HD-om i četiri puta više od 4K UHD-a.

Korejski proizvođač takođe naglašava da je zahvaljujući OLED tehnologiji uspio da stvori veoma tanak ekran od 88 inča, jer organske LED diode, za razliku od tečnih kristala, emitiraju svjetlost. To, takođe, znači da je potrebno manje komponenti (tako da će dugoročno cijena biti niža) i manja potrošnja energije.

"Uspješan razvoj prvog 8K OLED ekrana je važan korak u eri 8K i naglašava uzbudljiv potencijal OLED-a.  LG Display će ubrzati istraživanje i razvoj u području OLED-a, kako bi mogli proizvesti široku paletu proizvoda", rekao je In-Byung Kang, jedan od prvih ljudi LG-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije