Iznenađenje za sve gamere: Likovi u igrama uskoro bi mogli govoriti vašim glasom?

0
Radiosarajevo.ba
Iznenađenje za sve gamere: Likovi u igrama uskoro bi mogli govoriti vašim glasom?
Foto: Pexels / Gaming

Ako ste oduvijek željeli da likovi iz videoigara govore vašim glasom, postoji šansa da se u budućnosti to i dogodi. Kako je javio VeryAli Gaming, Electronic Arts je patentirao tehnologiju koja bi omogućila igračima da koriste vlastite glasove i ožive likove u igri.

Ovaj patent (tehnologija), zasnovan na primjeni umjetne inteligencije, ocrtava sofisticirani sistem za generisanje govora koji oponaša glas igrača, njegovim sitnicama poput tona, emocija i naglaska. Takva tehnologija bi zasigurno podigla iskustvo igranja na jedan viši nivo.

Ulazni podaci mogu biti u obliku teksta, omogućujući igračima da utipkaju dijalog za svoj lik. Ovo predstavlja značajan napredak u odnosu na tradicionalne metode koje zahtijevaju opsežne snimljene govorne podatke.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Iako bi implementacija ovakve tehnologije pružila impresivnije iskustvo igranja, došlo bi i do pitanja o budućnosti uloge glasovne glume u videoigrama. Takva rješenja mogu biti mač s dvije oštrice. S jedne strane, mogu ponuditi najbolju glasovnu glumu u igrama. S druge strane, pitanje je može li AI doista uhvatiti nijanse ljudskih emocija.

Kako je patent Electronic Artsa za sada samo patent, ostaje za vidjeti hoće li EA ići do kraja i integrirati gore opisanu tehnologiju u svoje igre, piše Pcchip.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije