Ivan Trajković: 'TRG' snajper na ukrajinskom ratištu

0
Radiosarajevo.ba
Ivan Trajković: 'TRG' snajper na ukrajinskom ratištu
Foto: Privatni album / Ivan Trajković

Ruska agresija na Ukrajinu, koja je ušla u svoju drugu godinu, zasigurno je poslužila i kao 'pokazna vježba' (eng. proof of concept) za veliki broj novih oružanih sistema, oružja i obavještajnih taktika.

Dronovi, sateliti i cyber-napadi su po po prvi put u historiji postali ključna karika u planiranju napada i odbrane na obje strane.

Piše: Ivan Trajković, za portal Radiosarajevo.ba

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Takođe, na ukrajinskom frontu je dokazana i efikasnost dalekometnih oružja, popularno nazvanih 'snajperima'.

Iz Finske u Ukrajinu

Iako ukrajinske snage bezbjednosti posjeduju čitav niz ličnog automatskog i poluautomatskog naoružanja, od koga je značajan dio razvijen još u vrijeme SSSR-a, veliki dio je i 'iz uvoza', i koristi b municije.

Pored američkih 'Barrett Model 98B' i 'Remington Model 700', te francuske 'GIAT FR 22', posebno se istakla puška finske proizvodnje 'SAKO TRG'.

Skraćeno od 'Riihimaki Precision Rifle G-series), 'TRG' je unapređenje snajperske puške 'TR-6', i ima veliki broj poboljšanja.

Stariji modeli TRG-21 i TRG-22 su koristili municiju kalibra Winchester.308, dok aktuelne verzije TRG-41 i TRG-42 koriste snažniju municiju veće snage Winchester.300 'Magnum'.

Također, na novom modelu snajperske puške je dodat i tzv. 'inercioni prigušivač udarca' kako bi puška bila preciznija i stabilnija prilikom korištenja ovako velikih kalibara municije.

Proizvođač 'SAKO' je također razvio i specijalni 'bipod' oslonac koji dozvoljava upotrebu optike velikog uvećanja bez uticaja na preciznost. Godine 2011. je za potrebe SAD proizvedena posebna serija 'TRG-22/A' koja je koristila posebnu municiju kalibra Remington.260.

U zavisnosti od municije i tipa optike, TRG ima efektivni domet od 800 metara pa sve do jednog i po kilometra.

Također, 'SAKO' proizvodi i novu verziju 'TRG M10', koja ima modularne osobine, što znači da se može birati vrsta municije, oslonca i optike - sve na istom oružju.

'TRG' je i jedan od najpopularnijih 'snajpera' u svijetu, a koriste ga Alžir, Australija, Armenija, Kanada, Češka, Hrvatska, Danska, Estonija, Indija, Italija, Francuska i naravno - Finska.

Ukrajinska udarna pesnica

'TRG' snajper, kao i pomenute američke i francuske moderne puške u Ukrajini prevashodno koristi jedinica pod imenom 'Alfa grupa'.

'Alfa' je ukrajinski pandan ruskim specijalnim jedinicama 'Spetsnaz', a i sam program obuke im je veoma sličan, budući da obe vuku korijene iz SSSR-a i 'Pete uprave' vojne obavještajne službe 'GRU' (5-Spetsoperatsiya).

Jedinica se nalazi pod upravom Službe državne bezbjednosti (SBU) Ukrajine, a prvo veće angažovanje je imala 2014. godine u regionu Donbasa.

Zanimljivo je i da je nekadašnji komandant 'Alfi' u Donjecku, Aleksandar Khodavkovsky, prešao na stranu proruskih separatista, te formirao svoju jedinicu 'Bataljon Vostok'.

Khodavkovsky se danas nalazi na funkciji Ministra unutrašnjih poslova nepriznate 'Donjecke republike'.

Alfa grupa je sredinom prošle godine u okolini grada Hostomel u potpunosti neutralisala celu jedinicu sastavljenu od čečenskih dobrovoljaca 'Kadyrovtsy'.

Također, u junu prošle godine u regionu Donbasa ukrajinske specijalne snage su likvidirale visoko rangiranog ruskog generala, upravo koristeći pušku SAKO TRG.

General-major Roman Kutuzov je bio blizak Kremlju, i komandovao je ruskim trupama u Donjecku od početka ruske agresije.

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije