Ivan Trajković: Digitalni Rembrant i Donald Trump

1
Radiosarajevo.ba
Ivan Trajković: Digitalni Rembrant i Donald Trump
Radiosarajevo.ba / Digitalni Donald Trump

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Današnja tehnologija omogućava da obrađujemo fotografije na svom smartfonu ili tabletu, pa čak i da na njemu montiramo video zapise.

Piše: Ivan Trajković, za portal Radiosarajevo.ba

Javljaju se tokom noći: Ovih pet simptoma ukazuju na visok krvni pritisak

Javljaju se tokom noći: Ovih pet simptoma ukazuju na visok krvni pritisak

Softverski paketi poput Photoshopa i Lightrooma nekada su bili dostupni samo na računarima, i to onim moćnim i skupim. S napretkom mobilnih procesora i dodavanjem mogućnosti za samostalno učenje (Ai Tensor Core), danas je moguće 'photoshopirati' fotografije dok sjedimo u kafiću. Takođe, ova mobilna Photoshop aplikacija se i sinhronizira sa 'velikom' aplikacijom na računaru, pa je moguće odmah nastaviti obradu. 

Kako biti umjetnik u 21. vijeku?

Nove onlajn aplikacije, poput Midjourney i DALL-E (iza koje stoji tehnološki gigant Google), dozvoljavaju stvaranje umetničkih djela, crteža, digitalnih likova i fotografija korišćenjem tzv. 'promptova'. To može biti samo nekoliko riječi, npr. 'draw me a cat' (nacrtaj mi mačku), pa sve do veoma složenih sintaksi, nalik na računarsko programiranje, u kome se do najsitnijih detalja zadaju komande softveru.

Od složenosti samog 'opisa', zavisi i vrijeme koje je softveru potrebno da generiše sliku - od nekoliko sekundi, pa do nekoliko minuta. Gotova slika se može dalje 'unaprijediti' dodatnim detaljima ili njenom daljom 'rafininacijom'. Popularna aplikacija za onlajn-saradnju 'Discord' takođe nudi korišćenje Midjourneya unutar njenih servera. Ovaj softver koristi između 3 i 4 miliona digitalnih umjetnika mjesečno, ali i običnih korisnika kojima je ovo prvi put da imaju kontakt s nekim vidom onlajn umjetnosti. Ovaj softver je takođe postao i veoma popularan među 'game designerima', umjetnicima koji stvaraju likove i pozadine za različite video igre.

Digialna Mona Lisa
Foto: Ivan Trajković: Digialna Mona Lisa

Tatjana Trajković, umjetnica i grafička dizajnerka, kaže da su internet i računari promenili i način na koji umjetnici stvaraju:

"Sve nam je dostupno u onlajn svetu. Možemo da zavirimo u svačiju intimu, u nečiju dnevnu sobu i kuhinju, pa čak i u tuđe tanjire. U toku dana prođemo kroz bezbroj različitih priča, ne pomerivši se iz stolice. To je velika količina informacija sa kojima treba da znamo šta da radimo - ako umijemo da ih selektujemo to je ok, neke će nas pokrenuti, o nekima ćemo razmišljati. Za mene su društvene mreže blago, volim da istražujem različite tehnike, internet mi omogućava da dođem do priča koje ne bih mogla ni da zamislim. Mene sve to inspiriše i drago mi je da postoji."

"Društvene mreže i aplikacije mi mnogo znače, to je zapravo jedini način promocije koji trenutno imam. Problem je što je mojoj generaciji malo teže da pohvata šta sve društvene mreže mogu da ponude, i gde sve treba da budemo prisutni. Treba mnogo da se uči o onlajn svetu, da stalno budete 'apdejtovani' jer se taj svijet neprestano mijenja, ali to je ono što me gura da još više istražujem, učim i rastem" dodaje Tatjana.

Donald Trump u očima AI
Radiosarajevo.ba: Donald Trump u očima AI

Stvori svog idola na internetu

Zanimljivo je da se u prvim mesecima postojanja ovih 'Ai image generatora', najveći broj korisnika odlučio na generisanje likova iz filmova i super-heroja, sportista, ali i - političara.

Tako je na Midjourneyu do sada generisano više od 30 hiljada 'virtuelnih portreta' Donalda Trumpa, kao i Fidela Castra, Che Guevare, i neočekivano, Vladimira Putina. Sa druge strane, Midjourney je u stanju i da kreira izuzetno složene i detaljne arhitektonske crteže i planove - nešto za šta su 'pravim' arhitektama potrebni meseci.

Nekoliko studenata režije u SAD je uspelo da u Midjourneyu stvore scene iz filma koji nikada nije i zaista snimljen - radi se o filmu Dune, adaptaciji knjige američkog pisca Franka Herberta, a po viđenju poznatog reditelja Alejandra Jodorowskog. Iako je snimanje ovog filma bilo nekoliko puta u planu, film nikada nije i zaista snimljen - sve do pojave vještačke inteligencije i Midjourneya. Takođe, najnovija verzija ovog softvera može da kreira i potpuno realistične fotografije, daleko uvjerljivije od dosadašnje računarske grafike (CGI) koja je korišćena u stvaranju Holivudskih filmova.

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije