Istraživanje američkih naučnika: Virus na površinama može ostati 17 dana

Radiosarajevo.ba
Istraživanje američkih naučnika: Virus na površinama može ostati 17 dana
Foto: Pixabay / Ilustracija

Tragovi novog koronavirusa pronađeni su na površinama u kabinama kruzera i 17 dana nakon odlaska putnika, saopćeno je u novom istraživanju.

U studiji, koja je objavljena jučer u jednom od izvještaja američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC), navodi se kako su istraživači kontrolirali kabine zaraženih putnika koji su bili na kruzeru Diamond Princess.

Kontrolirane su kabine i putnika koji su imali simptome i onih koji nisu. 

Na ovom brodu, koji vodi kompanija Carnival Corp.’s Princess Cruises, bilo je 712 oboljelih, od čega je deset umrlo - od tog broja, dvoje je umrlo jučer. Još 15 putnika je u teškom stanju, a 115 njih se i dalje bori s infekcijom. 

Ovaj kruzer bio je jedno vrijeme usidren na obalama Yokohame u Japanu i u tom je periodu bio najveće žarište infekcije COVID-19 izvan Kine. 

Prethodna istraživanja navela su kako virus ostaje vijabilan na plastici i nehrđajućem čeliku do tri dana, iako se nivo dramatično smanjuje tokom vremena. Manje je stabilan na bakru, gdje ne može ostati dulje od četiri sata, kao i na papiru i kartonu, s kojih nestaje nakon 24 sata. 

Posljednja pak studija analizirala je sobe koje nisu bile spremljene - efektivna dezinfekcija soba i prostorija sasvim je dovoljna u ubijanju virusa. 

Ističe se i kako se virus proširio prije nego što je brod stavljen u karantin, ali naglašava da se infekcija među posadom proširila tek poslije. 

COVID-19: Servisne informacije za građane - sve na jednom mjestu

U cijeloj Bosni i Hercegovini uveden je policijski sat. U Republici Srpskoj zabranjeno je kretanje od 20,00 do 05,00, počevši od 21. marta. U Federaciji zabranjeno je kretanje od 18,00 do 05,00 počevši od 22. marta. Radiosarajevo.ba u nastavku donosi pregled najvažnijih informacija za građane, važne brojeve telefona, te listu donešenih mjera na nivou države, entiteta, kantona ...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije