Ovi istraživači tvrde da su izumili masku za lice koja neutralizira koronavirus

1
Radiosarajevo.ba
Ovi istraživači tvrde da su izumili masku za lice koja neutralizira koronavirus
Foto: UNAM / Ekipa koja je kreirala masku

Istraživači s Nacionalnog univerziteta u Meksiku (UNAM) tvrde da su stvorili masku za lice uz pomoć nanosloja od srebra i bakra koja neutralizira SARS-CoV-2, koronavirus koji uzrokuje infekciju COVID-19, objavljeno je u četvrtak u službenom glasilu Univerziteta.

UNAM je troslojnu masku za lice nazvao SakCu; Sak na jeziku Maja znači srebro, a Cu je kemijski simbol za bakar.

Kako bi testirali masku, istraživači su uzeli kapi s virusom od pacijenata pozitivnih na COVID-19 u bolnici Juarez u Meksiku i stavili ih na srebrno-bakreni film taložen u polipropilenu.

UNAM je naveo da ako je koncentracija visoka, 80 posto virusa nestaje za otprilike osam sati, a ako je virusno opterećenje nisko, nakon dva sata nije otkrivena niti jedna RNK virusa.

"Nakon dodira s nano-slojem od srebra i bakra, membrana SARS-CoV-2 puca i njena RNK postaje oštećena", navodi se. "Stoga, čak i ako se SakCu zbrine na nepropisan način, to neće predstavljati problem jer ne ostaje zagađen, poput mnogih maski koje se bacaju."

Maska za lice se može ponovno koristiti i može se prati do 10 puta bez gubitka biocidnih svojstava.

Nažalost, UNAM ne proizvodi masku za masovnu proizvodnju i saopćeno je da trenutno imaju kapacitet za proizvodnju 200 maski dnevno.

Reuters ističe da je istraživanje vodio UNAM-ov Institut za istraživanje materijala, te da studija nije recenzirana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije