Istraživači pronašli jezivo stvorenje u dubini mora: 'Ovo je ultra-crno, odbija svjetlost nazad'

1
Radiosarajevo.ba
Istraživači pronašli jezivo stvorenje u dubini mora: 'Ovo je ultra-crno, odbija svjetlost nazad'
Foto: Youtube / Ultra-crna udičarka

Naučnici su nedavno snimili izuzetno rijetku, ultra-crnu udičarku kako vreba kao živa sjena u dubokom moru uz obalu Kalifornije.

Istraživači iz Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) primijetili su nepoznatu vrstu udičarke iz roda Oneirodes 29. septembra.

Snimili su je na dubini od 781 metar dok su daljinskim upravljanim vozilom (ROV) u Monterey Canyonu, masivnom kanjonu u dubokom moru koji se proteže na više od 470 kilometara uz obalu Kalifornije.

Profesor Rosensaft osudio izjave izraelskog ambasadora o Srebrenici

Profesor Rosensaft osudio izjave izraelskog ambasadora o Srebrenici

Naučnici su prikupljali sitne, bodljikave organizme poznate kao faedarije, koje plutaju u vodenom stupu i hrane se padajućim detritusom, ili morskim snijegom, kada su naišli na udičarku veličine nogometne lopte.

To je prva udičarka viđena u Monterey Canyonu od 2016. i tek deveti put da su naučnici primijetili ova stvorenja u području u posljednjih 36 godina, prema saopštenju MBARI-a.

Uhvatio najotrovniju ribu u Jadranu, znate li koja je? Oporavak od uboda može trajati mjesecima

Uhvatio najotrovniju ribu u Jadranu, znate li koja je? Oporavak od uboda može trajati mjesecima

"Naletjeti na klaun-ribu koja vreba je uzbudljivo iskustvo za svakoga tko istražuje duboki stup vode", rekao je Bruce Robinson, viši naučnik u MBARI-u, u saopćenju.

Ima ogrtač nevidljivosti

Video susreta jasno prikazuje morski snijeg kako ide oko ribe, ali malo je toga vidljivo osim njene karakteristične siluete. To je zato što je njena koža tako tamna da upija svjetlost i djeluje poput "ogrtača nevidljivosti", rekao je Robinson.

Ova vrsta udičarke pripada ekskluzivnom klubu "ultra-crnih" stvorenja iz dubokog mora, koja apsorbiraju barem 99,5 posto svjetlosti koja ih pogodi. Prema istraživanju iz 2020. objavljenoj u časopisu Current Biology, još 15 morskih vrsta poznato je da apsorbiraju toliko svjetlosti.

Zašto je plava riba zdrava i koliko je često trebamo jesti?

Zašto je plava riba zdrava i koliko je često trebamo jesti?

Ova stvorenja su toliko tamna da je "kao da gledate crnu rupu", rekao je vodeći autor istraživanja Alexander Davis, morski ekolog na Sveučilištu Duke i MBARI, The New York Timesu kad je istraživanje iz 2020. objavljeno.

Istraživanje je otkrilo da je koža ovih životinja čvrsto pakirana melanocitima - stanicama koje sadrže pigment melanin, koji također daje boju ljudskoj koži. Oblik i konfiguracija ovih stanica omogućuju im da apsorbiraju gotovo svaku valnu dužinu svjetlosti koja pogodi njihovu kožu.

Imala je upaljeno svjetlo

"Ultra-crna koža osigurava da se svjetlost koja vas pogodi, čak i svjetlost iz vašeg vlastitog privjeska poput svjetionika, potpuno apsorbira - ništa ne odbija nazad da otkrije vašu lokaciju", rekla je koautorica istraživanja Karen Osborn, zoologinja u Smithsonian National Museum of Natural History i MBARI-u.

To omogućava udičarki da ostane potpuno skrivena dok "čeka svoj plijen" koristeći svoje štapu slične bioluminiscentne mamce, rekao je Robinson.

Ova znatiželjna kamuflaža također pomaže udičarkama da se skrivaju od grabežljivaca. Kad je tim MBARI-a prvi put primijetio udičarku, koristila je svoj mamac. Ali brzo je ugasila svjetlo kad je shvatila da je posmatrana.

Naučnici znaju da je riba na novom videu ženka zbog svoje veličine: Ženke klaun-ribe mogu narasti do 37 centimetara, dok mužjaci rastu samo oko 1,3 centimetara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije