Istraživač Andersen o novom soju: "Dobio sam poruku i pomislio sra**‘"

0
Radiosarajevo.ba
Istraživač Andersen o novom soju: "Dobio sam poruku i pomislio sra**‘"
Foto: EPA-EFE / Meoerolozi najavili kišu za naredne dane

U srijedu u 7:30 sati Kristian Andersen, istraživač zaraznih bolesti u Scripps Researchu u San Diegu, dobio je poruku na Slacku:

"Ova varijanta je potpuno suluda."

Andrew Rambaut sa Sveučilišta u Edinburghu referirao se na novu sekvencu genoma SARS-CoV-2 koja je pronađena u tri uzorka prikupljena u Bocvani 11. novembra.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Andersen je pogledao podatke i zatim odgovorio: “Sra** - ovo je bome velika stvar.” Nekoliko minuta kasnije dodao je:

Upravo sam pogledao popis mutacija - ovo je ludo”, piše Science.

Razgovarali su o onome što se sada zove omikron, novoj varijanti COVID-19 koja je pokrenula zabrinutost širom svijeta. Činilo se da je varijanta pokupila desetke mutacija, a za mnoge od njih se zna da izbjegavaju imunološku reakciju ili povećanju prenosivosti.

U utorak, nakon što je u globalnoj bazi podataka uočio neobične sekvende, Tom Peacock, virolog s Imperial Collegea u Londonu, već se na GitHubu osvrnuo na situaciju oko nove varijante virusa:

"Ovo bi moglo biti stvarno zabrinjavajuće", piše Jutarnji list.

Istraživači ponovno rade noću i vikendom kako bi saznali što nova varijanta sprema čovječanstvu. Je li omikron zarazniji? Smrtonosniji? Je li uspješniji u zarazi osoba koje su već preboljele osobe? Koliko dobro izbjegava imunitet izazvan cjepivom? Odakle je došao?

"Bojim se da je u ovoj situaciji ključno strpljenje", upozorava Jeremy Farrar, čelnik Wellcome Trusta.

Istraživači u Južnoj Africi već su bili na tragu ove nove varijante. Nekoliko je timova neovisno pokušavalo otkriti zašto se broj slučajeva povećava u Gautengu, sjevernoj pokrajini koja uključuje Johannesburg i Pretoriju.

Privatni laboratorij Lancet primijetio je da rutinski PCR testovi na COVID-19 nisu uspjeli u mnogim uzorcima otkriti ključnu metu, gen S, što je fenomen koji je prethodno viđen kod Alfa varijante, još jedne koja izazvala zabrinutost.

Kada je Lancet sekvencirao osam od ovih virusa, otkrili su zašto: genom je bio toliko mutiran da je test promašio gen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije