Ispod jezera pronađeno 'blago' vrijedno nevjerovatnih 540 milijardi dolara: Evo šta su otkrili

0
Radiosarajevo.ba
Ispod jezera pronađeno 'blago' vrijedno nevjerovatnih 540 milijardi dolara: Evo šta su otkrili
Foto: Unsplash / Ilustracija/Jezero

Naučnici su otkrili golemu količinu litija ispod Salton Sea, najvećeg jezera u Kaliforniji, što bi moglo promijeniti budućnost industrije električnih vozila i energetskih pohrana. Znalo se da se litij nalazi ispod jezera, ali nedavne studije otkrile su da je stvarna količina mnogo veća nego što se prije mislilo.

Prethodni podaci sugerisali su da bi ispod Salton Sea moglo biti oko četiri miliona tona litija. Međutim, istraživanje koje je finansiralo Ministarstvo energetike (DOE) otkrilo je nevjerovatnih 18 milijuna tona litija, često nazivanog "bijelo zlato" zbog svoje vrijednosti i izgleda. Ovaj iznimni iznos bio bi dovoljan za proizvodnju baterija za više od 382 miliona električnih vozila, što daleko nadmašuje broj automobila trenutno na cestama u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zahvaljujući ovim otkrićima, Salton Sea postaje najveći rezervoar litija na svijetu. Kalifornijski guverner Gavin Newsom već je opisao Salton Sea kao "Saudijsku Arabiju rudarenja litija", i sada je jasno zašto. Jedna tona litija procjenjuje se na oko 29.000 dolara (52.6 hiljada KM), što znači da ukupna vrijednost litija ispod Salton Sea iznosi oko 540 milijardi dolara (907.189 milijardi KM).

Bijela kuća odbacuje tvrdnje da su sankcije krive za pad helikoptera iranskog predsjednika

Bijela kuća odbacuje tvrdnje da su sankcije krive za pad helikoptera iranskog predsjednika

Michael McKibben, geohemičar s Kalifornijskog univerziteta u Riversideu i jedan od 22 autora studije, izjavio je: "Ovo je jedno od najvećih ležišta litijevih soli na svijetu. Ovo bi moglo učiniti Sjedinjene Američke Države potpuno samoodrživim u litiju i zaustaviti uvoz iz Kine."

Sammy Roth, klimatski kolumnist za Los Angeles Times, nazvao je ovo otkriće "ogromnim". Na radiju KJZZ, Roth je objasnio da su pokušaji ekstrakcije litija iz Salton Sea trajali već decenijama, ali s porastom potražnje za baterijama električnih vozila i energetskih pohrana, istraživanje je postalo intenzivnije. S novim podacima, otkriće 18 miliona tona litija znači da bi SAD mogle postati samodostatne u litiju, što bi imalo značajan utjecaj na industriju električnih vozila.

Iako postoje tehnički izazovi u vađenju litija iz Salton Sea, ovo otkriće nudi ogroman potencijal za transformaciju industrije baterija i postizanje energetske samodostatnosti. Pred nama su uzbudljiva vremena s razvojem tehnologija i potencijalnom eksplozijom inovacija u sektoru električnih vozila i obnovljivih izvora energije, javlja Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije