Iran prvi put lansirao tri satelita istovremeno

1
Radiosarajevo.ba
Iran prvi put lansirao tri satelita istovremeno
Foto: X.com / Iran lansirao tri satelita

Iran je saopštio da je prvi put istovremeno poslao tri satelita u orbitu.

"Prvi put su tri iranska satelita uspješno poslata u svemir sa lanserom Simorgh koji je dizajniralo ministarstvo odbrane Irana", javila je državna televizija u nedjelju, 28. januara.

Sateliti Mahda od 32 kilograma, i Kejhan 2 i Hatef koji su teški manje od 10 kilograma, postavljeni su u orbitu 450 kilometara iznad površine Zemlje.

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Sateliti su namijenjeni za istraživačke i telekomunikacione misije, kao i da "testiraju satelitske podsisteme", navodi se u izveštaju.

To je novi korak na polju vazduhoplovnih i svemirskih aktivnosti Irana uprkos sankcijama Zapada.

Iran je 20. januara saopštio da je izveo uspješno lansiranje satelita u svoju najvišu orbitu do sada.

Ovaj program izaziva podozrivost Zapada da Teheran na ovaj način unaprjeđuje balističke rakete, prenosi AP.

Sjedinjene Države su ranije saopštile da lansiranja iranskih satelita prkose rezoluciji Vijeća sigurnosti UN i pozvale Teheran da ne preduzima nikakve aktivnosti koje uključuju balističke rakete koje mogu da nose nuklearno oružje. Sankcije UN u vezi sa iranskim programom balističkih raketa istekle su prošlog oktobra.

Interkontinentalne balističke rakete mogu se koristiti za isporuku nuklearnog oružja.

Teheran ima dovoljno obogaćenog uranijuma za "nekoliko vrsta" nuklearnog oružja, ako odluči da ga proizvede, više puta je upozoravao šef Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Iran poslao kapsulu u orbitu, u njoj se nalaze - životinje

Iran poslao kapsulu u orbitu, u njoj se nalaze - životinje

Iran je poricao da razvija nuklearno oružje i navodi da je svemirski program, kao i nuklearne aktivnosti, razvija isključivo u civilne svrhe.

Međutim, američke obavještajne agencije i Međunarodna agencija za atomsku energiju navode da je Iran imao organizovan vojni nuklearni program do 2003. godine.

Iran je u decembru poslao u orbitu kapsulu koja može da nosi životinje dok se priprema za ljudske misije u narednim godinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije