iPhone 15 stiže u prodavnice: Evo šta trebate znati

0
Radiosarajevo.ba
iPhone 15 stiže u prodavnice: Evo šta trebate znati
Foto: Apple.com / iPhone/Ilustracija

Linija mobilnih uređaja iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak i mnogi su bili spremni čekati satima u redu kako bi imali priliku među prvima kupiti ovaj napredni uređaj nove generacije. Evo šta trebate znati o ovom uređaju.

Pred sami dan lansiranja, analitičari su izvijestili da je broj prednarudžbi novog uređaja daleko veći od očekivanog, s velikom potražnjom za premijum ponudama iPhone 15 Pro linije, naročito za Pro Max modelom. Zbog velike potražnje, vrijeme isporuke je pomjereno za novembar za mnoge kupce Pro modela. 

Budući da kupci manje ažuriraju svoje uređaje, tvrtka Apple je prošle godine doživjela pad u prihodima od dva posto. Procjenjuje se da približno 250 miliona korisnika iPhone uređaja nije kupilo noviju verziju u prethodnih četiri godine - u Apple se nadaju da će poboljšane kamere i određeni popusti na novu verziju dati kupcima razlog da ipak ažuriraju svoje uređaje. 

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Kupci mogu iPhone 15 uređaje pronaći po cijeni 2.115 KM za iPhone 15 te 2.745 KM za iPhone 15 Plus. Za one koji su zainteresirani za naprednije verzije ove linije, iPhone 15 Pro je dostupan po cijeni od 2.678 KM, a iPhone 15 Pro Max po cijeni od 3.239 KM. 

Linije iPhone 15 uređaja puna je suptilnih, ali važnih promjena. Na primjer, kupci iPhone 15 Pro i Pro Max modela mogu uživati u tankom i lakom dizajnu zahvaljujući kućištu od titanijuma.

Ostale promjene u dizajnu uključuju napredu kameru od 48 piksela sa velikim senzorom, kao i novi telefoto objektiv koji omogućava optički zoom od 5x na iPhone 15 Pro Max modelu. Ovi novi Pro modeli također sadrže zaobljene uglove i prilagodljivo Action dugme koje korisnicima daje više opcija nego prethodni modeli. Pro modeli dolaze u četiri boje: crna, bijela, plava i siva. 

Osnovna verzija, model iPhone 15, sadrži i poboljšanu stabilizaciju slike za fotografisanje i snimanje videa, optimizaciju od 2x te poboljšane slike sa bogatijim bojama i boljim rezultatima čak i u mračnijim okolinama. Također će dolaziti sa Dynamic Island alatom koji je prethodno bio dostupan isključivo na iPhone 14 Pro uređajima, a omogućava lakšu navigaciju kroz vijesti, notifikacije i alarme.

Ova linija također sadrži Ultra-Wideband čip koji dolazi s više prednosti i upotreba, a jedna od najvažnijih jeste olakšano pronalaženje prijatelja koji dijele lokaciju u gužvi. Model iPhone 15 dolazi u pet boja: bijela, crna, žuta, roza i zelena. 

Korisnici iPhone 15 linije se također mogu radovati novim, univerzalnim Apple punjačima. Od sada kupci mogu koristiti isti USB-C punjač i koristiti ga za svog mobilni uređaj, iPad i Mac uređaj, a očekuje se da će nova USB-2 tehnologija podržavati do 20 puta brži prenos podataka.

Ova promjena dolazi manje od godinu dana nakon što je Europska Unija glasala za odobrenje zakonodavstva koje zahtijeva da pametni uređaji, digitalne kamere, tableti i slični uređaji koriste USB-C punjač, s ciljem smanjenja broja punjača i kablova koje kupac mora posjedovati za sve svoje uređaje. 

Tvrtka Apple od sada također prodaje USB-C Lightning adaptere za 60 KM za korisnike uređaja prethodnih generacija, a svoje stare kablove mogu reciklirati u Apple prodavnicama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije