Inovacije za Android: Od sada ćemo moći isprobati aplikacije bez instaliranja

Radiosarajevo.ba
Inovacije za Android: Od sada ćemo moći isprobati aplikacije bez instaliranja
Foto: Pixabay / Ilustracija
Prema najavama iz svijeta tehnologije korištenje aplikacija na Android uređajima uskoro bi totalno moglo biti izmijenjeno, zahvaljujući novoj opciji koju testira Google.

Kako je najavljeno iz ove kompanije, u toku je testiranje opcije koja će korisnicima Androida dopustiti da isprobaju aplikacije prije nego ih instaliraju na svoj uređaj, prenosi Zimo.

Do sada to nije bilo moguće, te su korisnici svaku aplikaciju morali prvo preuzeti, instalirati, dati joj niz dopuštenja za pristup vašim podacima, a tek onda isprobati prije nego li zaključe da li im se sviđa.

Stoga su u Googleu odlučili poduzeti nešto u vezi s tim. Još u maju 2016. godine najavili su uvođenje opcije Instant Apps, ali tada se nije moglo saznati puno o tome što će ta opcija zaista i biti.

Ova opcija omogućit će korisnicima da uživo isprobaju aplikacije, te iz Googlea ističu kako će to omogućiti korisnicima da dožive isto iskustvo kao da imaju aplikaciju instaliranu. 

Android Instant Apps funkcionira na novijim Androidovim sistemima, a autori aplikacija ne moraju raditi nove verzije svojih aplikacija, već ih je potrebno samo prilagoditi pomoću alata koji će im Google omogućiti.

Zasad je isprobavanje aplikacija omogućeno samo za neke aplikacije i neka tržišta, no iz Googlea ističu da će dostupnost ovisiti ponajprije o samim developerima i njihovoj zainteresovanosti za prilagođavanje aplikacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije