Horror videoigra koja je prije sedam godina zaprepastila igrače: Trebala je izaći i VR verzija

1
Radiosarajevo.ba
Horror videoigra koja je prije sedam godina zaprepastila igrače: Trebala je izaći i VR verzija
Foto:Printscreen / Isječak iz Outlast 2

Originalna horor avantura Outlast je mnoge igrače uhvatila nespremne jer je bila debitantski naslov studija Red Barrels. U takvim je okolnostima strah možda i najveći, ali igrači su se svejedno nadali da će se to ponoviti uz Outlast 2, koji je bio lansiran na današnji dan prije sedam godina.

Outlast 2 je naspram svog prethodnika akciju preselio u donekle otvorene prostore. Umjesto umobolnice, istraživali smo jedno selo bogu iza nogu kao novinar koji je došao razotkriti čudnu sektu. Religijski ekstremizam bio je glavna tema priče, kako u glavnom dijelu tako i u brojnim scenama prisjećanja na mračnu prošlost.

U gameplayu je Outlast 2 bio sličan prvom dijelu te je igrače tjerao da se sakrivaju od protivnika. A onda kad skrivanje ne bi pomoglo, trebalo je poći petama vjetra. I ovdje su nas ganjali neki protivnici za pamćenje, poput ogromne sestre s krampom te malog izroda na divu. Naravno, neprijatelji su tu bili tek dio horora, plašila nas je igra raznim drugim motivima i gadostima koje bismo rado zaboravili.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Jedan od glavnih prigovora za Outlast 2 bio je u težini videoigre, odnosno čestom umiranju od jednog udarca. Ti su prigovori bili toliko glasni da je developer videoigre naknadno izbacio patch kojim je malo olakšao videoigru povećavši izdržljivost glavnog lika.

Outlast 2 prodao se u više od milion primjeraka. Godinu dana nakon izlaska PC, PlayStation i Xbox verzija, videoigra se pojavila i na Nintendo Switch konzoli. Na žalost, ili na sreću, službena podrška za VR nikada nije došla. Serijal se kasnije nastavio videoigrom The Outlast Trials koja je konceptu preživljavanja dodala kooperativnu komponentu, prenosi HCL.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije