HMD Global, dom Nokia telefona, osniva novi Centar u Finskoj za istraživanje i razvoj

Promotivni tekst
HMD Global, dom Nokia telefona, osniva novi Centar u Finskoj za istraživanje i razvoj
Foto: HMD Global / Carstvo Nokia

HMD Global, dom Nokia telefona, danas je objavio kupovinu imovine Valona Labs i pokretanje potpuno novog Centra izvrsnosti u Tampereu (Finska). Kombinacija predanosti HMD Globala u pružanju sigurnih i pouzdanih mobilnih iskustava s ekspertizom Valona Labs u mobilnom, poslovnom i cybersecurity softveru, ovom akvizicijom će dodatno nadograditi reputaciju firme kao svjetskog lidera u ažuriranju i sigurnosti softvera za pametne telefone.

Novi Centar izvrsnosti u Tampereu će se specijalizirati za softver, sigurnost i usluge što će ubrzati prelaz HMD Globala iz čisto hardverske firme u kombinovano preduzeće za hardver i usluge, diversificirati intelektualno vlasništvo i istaknuti jedinstvenu ponudu.

U martu ove godine, HMD Global ušao je u novu kategoriju usluga predstavljanjem svoje globalne usluge roaming podataka, HMD Connect, koja korisnicima širom svijeta omogućava korištenje jednostavne podatkovne SIM kartice. Tokom narednih mjeseci centar u Tampereu će se fokusirati na dalji razvoj ove usluge te započeti s radom na drugim uslugama kao što su daljinsko zaključavanje uređaja, upravljanje mobilnošću preduzeća, sigurnost softvera mobilnih uređaja, sigurna mrežna komunikacija i testiranje crne kutije. Također, u budućnosti postoje ambicije za širenjem poslovanja centra na fotografiju i audio tehnologije. Otvaranjem Centra stvara se i potreba za zapošljavanjem novih tehnoloških talenata u regiji, a centar će vodit bivši nagrađivani voditelj odjela iz Valona Labs-a, Ari Heikkinen.

Juho Sarvikas, glavni direktor proizvoda, HMD Global, je rekao: „Kao firma koja vjeruje da bi svaki telefon trebao biti izgrađen na temeljima sigurnosti i pouzdanosti, s ponosom najavljujemo akviziciju Valona Labs - poznatog i pouzdanog preduzeća za mobilni softver.
Nokia telefoni širom svijeta su poznati po korisnim inovacijama, a naše čisto, sigurno i najnovije AndroidTM obećanje osigurava dostupnost pametnih telefona koji se s vremenom nastavljaju poboljšavati. To je jedan od razloga zašto održavamo svoju poziciju lidera u brzim ažuriranjima OS-a. Prema istraživanjima iz Counterpoint1 , mi smo u stvari najbrži brand kojim pokrivamo 94% našeg portfolia. Akvizicijom Valona Labs bićemo u još snažnijoj poziciji nego ikad. Naše obećanje će biti ispunjeno, a povjerenje korisnika dodatno izgrađeno, što je jedna od naših glavnih vrijednosti.

Juho Sarvikas - undefined

Foto: HMD Global: Juho Sarvikas

"Ponosni smo na svoje finske korijene i svoj vrhunski nordijski dizajn, zato smo sretni što smo ovaj Centar izvrsnosti doveli u Tampere. Akvizicijom ćemo postaviti temelje istraživačko-razvojnog centra koji će transformisati naše poslovanje i proizvode koje nudimo", dodao je on.

Novoimenovani viši direktor za sigurnost i poslovna rješenja u HMD Globalu Ari Heikkinen dodaje: „Sarađujemo s HMD Globalom već duže vrijeme i uzbuđen sam što danas predstavljamo naše partnerstvo. S ovim novim Centrom izvrsnosti kujemo željezo dok je vruće. Incidenti kibernetičke sigurnosti su porasli tokom globalne pandemije, što znači da nema boljeg momenta za povećanje napora u vezi s mobilnom sigurnošću.
Tampere je poznat kao odredište za tehnološki razvoj, posebno u vezi s mobilnim inovacijama. Radujemo se što ćemo iskoristiti stručnost regije i istražiti sve mogućnosti saradnje s različitim kompanijama na tom području, kao i sa tehnološkim odjelom Sveučilišta Tampere. Dok se nastavljamo širiti, pojavljuje se potreba za svježim talentima koji će se pridružiti našim redovima i lično sam uzbuđen zbog brojnih mogućnosti koje ćemo pružiti Finskoj u budućnosti.“

Ari Heikkinen - undefined

Foto: HMD Global: Ari Heikkinen

Harri Ojala, direktor ulaganja i globalnog poslovanja u Business Tampere, kaže: „Kao neovisna finska kompanija i jedini veliki evropski brend pametnih telefona, raduje nas da možemo pozdraviti HMD Global i njihov novi Centar izvrsnosti u Tampereu. Tampere se već pokazao kao mjesto novih ideja i inovativnog razmišljanja. Radujem se što ću vidjeti da ovaj novi centar uspijeva u ovom okruženju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije