! / Historijski let u svemir uspješno okončan: Raketa se vratila na Zemlju

20. 07. 2021. u 15:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 36

Kapsula Blue Origina uspješno se vratila na Zemlju.

Jeff Bezos sa posadom ispisao je historiju, letom koji je prekretnica za početak nove ere privatnih putovanja u svemir.

Američki milijarder poletio je iz pustinje u zapadnom Teksasu, a putovanje do ruba svemira trajalo je 11 minuta. Devet dana ranije Bezosov britanski rival Richard Branson bio je član posade uspješnog inauguralnog suborbitalnog leta suparničke agencije Virgin Galactic iz Novog Mexica.

Branson je prvi stigao u svemir, ali Bezos je letio dalje. Bezos se vinuo 100 kilometara od površine zemlje, dok je Virgin Galactic išao do 86 kilometara.

Bezosu se na putovanju pridružila astronautkinja Wlly Funk, koja je s 82 godine postala najstarija osoba koja se vinula u svemir.

S njima je putovao i nizozemski tinejdžer Oliver Daemen, koji je postao najmlađi astronaut, a ujedno je i prvi putnik koji je platio za putovanje tvrtke Blue Origin.

Četvrti član posade je Mark, brat Jeffa Bezosa, financijaš koji upravlja Bezos Family Foundationom i volontira kao vatrogasac.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Jeff Bezos svemir

KOMENTARI (3)