Helikopter Ingenuity više neće istraživati Mars: Poslao je svoju posljednju poruku na Zemlju

0
Radiosarajevo.ba
Helikopter Ingenuity više neće istraživati Mars: Poslao je svoju posljednju poruku na Zemlju
Foto: robreport.com / NASA-in helikopter Ingenuity postavlja rekorde

NASA-in robotski helikopter Ingenuity za istraživanje Marsa koji je američka svemirska agencija u februaru 2021. godine uputila na taj planet, poslao je svoju posljednju poruku na Zemlju i sada će služiti kao fiksna jedinica za prikupljanje podataka o površini Crvenog planeta, objavljeno je u utorak, 16. aprila.

Ingenuity je 2021. godine postao prva motorizirana letjelica koja je sletjela na neki drugi planet, čime je dokazano da je moguće letjeti u atmosferi Marsa, gdje je gustoća zraka vrlo rijetka u usporedbi sa Zemljinom. 

Ingenuity teži samo 1,8 kg i više nalikuje na dron. To je letjelica na solarni pogon koja podsjeća na kutiju s četiri noge i dva rotora, a svoj prvi revolucionarni let realizirala je u aprilu 2021. godine, lebdeći na visini od oko jednog metra iznad površine Marsa punih 39 sekundi. NASA je taj podvig usporedila s historijskim letom braće Wright na Zemlji 1903. godine.

Historijski trenutak: Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Historijski trenutak: Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Isprva je NASA planirala 30-dnevnu misiju u sklopu koje je helikopter trebao poletjeti samo pet puta, no ona se razvila u gotovo trogodišnji naučni pothvat sa 72 leta uz pokrivanje udaljenosti 14 puta veće od prvobitno planirane. 

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u februaru 2021. godine na roveru Perseverance, piše Hina.

"Dugo zbogom", napisao je tim Ingenuityja na X-u. "Tim Ingenuityja primio je posljednju poruku robotskog helikoptera koji će odsad služiti kao testna platforma i prikupljajuti podatke koji bi mogli pridonijeti budućim istraživačima Crvenog planeta." 

Dugovječnost Ingenuityja je nevjerovatna, naročito s obzirom na to da je morao 'preživjeti' ledene noći na Marsu, zagrijavajući se uz pomoć solarnih ploča koje su mu punile baterije tokom dana.

Misteriozni objekt iz svemira pao na kuću na Floridi, NASA objavila da je otkrila o čemu je riječ

Misteriozni objekt iz svemira pao na kuću na Floridi, NASA objavila da je otkrila o čemu je riječ

Ingenuity se suočio s "hitnim slijetanjem" tokom pretposljednjeg leta i izgubio kontakt s roverom Perseverance za vrijeme svojega konačnog spuštanja 18. januara. Premda je kontakt uspostavljen sljedeći dan, slike su otkrile oštećenje jedne od lopatica rotora od karbonskih vlakana, vjerovatno zbog udara o površinu Marsa.

NASA je objavila da traži načine kako na što brži i jeftiniji način vratiti na Zemlju kamenje koje je Perseverance prikupio na Marsu, naročito nakon kritika na račun sredstava utrošenih u misiju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije