Hakeri ukrali podatke 150 miliona korisnika poznate fitness aplikacije

Radiosarajevo.ba
Hakeri ukrali podatke 150 miliona korisnika poznate fitness aplikacije
Iz Under Armora, matične firme aplikacije MyFitnessPal, su izjavili da su među ukradenim podacima i e-mail adrese i lozinke korisnika.

Lični podaci oko 150 miliona korisnika aplikacije MyFitnessPal su kompromitirani u jednom od najvećih hakiranja u historiji, potvrdio je vlasnik ove aplikacije. Guardian navodi da su iz Under Armora, američkog brenda sportske odjeće, objavili da su među ukradenim podacima imena korisnika, e-mail adrese i lozinke. Objavili su i da podaci o platnim karticama nisu pokradeni.

Podaci su bili kompromitovani u februaru, a akcije kompanije su već pale za tri posto. Hakerski prekršaj je otkriven tek 25. marta, a korisnici su bili informirani četiri dana poslije. Under Armor navodi:

"Ne znamo identitet počinitelja ovog krivičnog djela. Naša istraga o ovom djelu je u toku."

Aplikacija MyFitnessPal omogućava korisnicima da nadgledaju unos i potrošnju kalorija, koristeći njihovu bazu podataka o dva miliona namirnica. Aplikaciju su 2005. godine osnovala braća Mike i Albert Lee, a Under Armor je kupio 2015. godine za 475 miliona dolara.

Prema SecurityScorecard ovo je najveći hakerski proboj 2018. godine i jedan je od top pet prema broju podataka koji su kompromitirani. Iz Under Armora su izjavili da sarađuju sa kompanijama za zaštitu podataka i policijskim službama, ali nisu dali detalje o tome kako su hakeri uspjeli ući u njihovu mrežu i izvući podatke tolikog broja korisnika. Iako proboj nije uključio otkrivanje finansijskih podataka, ukradene e-mail adrese mogu biti vrlo korisne za cyber kriminalce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije