Izvršni direktor Bosworth: Facebook može donijeti smrt i pomoći teroristima

Radiosarajevo.ba
Izvršni direktor Bosworth: Facebook može donijeti smrt i pomoći teroristima
U memorandumu koji je nedavno "procurio" u javnost jedan od glavnih izvršnih direktora Facebooka Andrew Bosworth istaknuo je da bi ova platforma mogla dovesti do brojnih smrti i terorističkih napada.

Riječ je o javnoj objavi memoranduma iz 2016. godine, u kojoj je on napisao da "sve što dozvoljava ljudima da se povezuju stalno je "de facto" dobro", ostavivši prostora da mnogi spekuliraju o tome koliko u Facebooku misle da je njihova platforma zaista dobra, prenosi The Guardian.

"Možda će to koštati nekog života zbog izlaganja nasilnicima. Možda će neko umrijeti u terorističkim napadima koji su organizirani putem naših alata. To je, ustvari, ono što mi radimo. Povezujemo ljude. Tačka. Zbog toga cijeli posao koji radimo uvećano je opravdan", istaknuo je Bosworth.

Također, on je pojasnio kako ti negativni ishodi koji mogu biti povećani zbog Facebooka su ustvari realan nusprodukt svega onog što Facebook pruža korisnicima. S tim se, naravno, nije složio osnivač i vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg, koji je odlučio braniti misiju svoje kompanije.

Inače, ovaj memorandum je objavljen putem BuzzFeeda, ali i potvrđen od predstavnika Facebooka, te je posebno zanimljivio da ovaj dokument dolazi u vrijeme kada se najpopularnija društvena mreža svijeta suočava sa brojnim problemima i optužbama u vezi s "curenjem podataka".

Bosworth je nekoliko puta pokušavao da se odbrani od svih optužbi, naravno i svoju kompaniju, a posebno se u to uključio i Mark Zuckerberg, s posebnom izjavom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije