Hakeri objavili najveću bazu privatnih podataka! PROVJERITE da li su objavljeni i vaši

Radiosarajevo.ba
Hakeri objavili najveću bazu privatnih podataka! PROVJERITE da li su objavljeni i vaši
Foto: Pixabay / Ilustracija

Svakog dana čujemo o hakerskim upadima i objavama privatnih podataka, no najnoviji napad ovih cyber-kriminalaca zaista bi trebao vašu pažnju. Tek otkriveni tzv. "data breach", nazvan Collection #1, je dosad najveća objava privatnih podataka - hakeri su objavili 772 miliona mailova i 21 milion passworda na internetu.

Na objavu je upozorio sigurnosni istraživač Troy Hunt koji je otkrio kako je na stranicu MEGA uploadano 87 gigabajta privatnih podataka...sve je potom postavljeno na popularni hakerski forum, a veliki problem je što su objavljene i tzv. “dehashed” šifre (passwordi), što znači da je metoda koja se koristi da zaštiti passworde u nečitljive veze "provaljena", te da su šifre otkrivene.

Nažalost, kasnija informacija od reportera Briana Krebsa otkrila je da je ovo samo prvi dio ukradenih podataka - hakeri koji su ukrali podatke imaju još šest baza podataka na prodaju! Naime, neki haker prodaje jedan terabajt ukradenih i hakiranih šifri!

Šta ovo znači za vas?

Kako piše Gizmodo, problem je ukoliko koristite iste login podatke (mail + šifra) za druge stranice, od bankovnih, stranica za kupovinu i sl.

Ukoliko želite provjerite da li je i vaš mail objavljen - možete to provjeriti na ovom LINKU.

Mi smo provjerili - podaci pojedinih kolegica i kolega su, nažalost, objavljeni...

Ono što se savjetuje jeste da ODMAH promijenite šifru (uključujući sve siteove gdje vam je ista šifra) te počnete koristiti tzv. two-factor authentication (dvostruku provjeru autentičnosti) - ukoliko koristite Google, ovo je LINK na kojem ćete to 'upaliti'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije