Googleov glasovni pomoćnik bit će dostupan na 30 jezika

Radiosarajevo.ba
Googleov glasovni pomoćnik bit će dostupan na 30 jezika
Foto: Tech Crunch / Ilustracija
Googleov glasovni pomoćnik bit će do kraja godine dostupan na 30 raznih jezika, objavila je ta kompanija u petak nakon žestoke borbe protiv tržišnog lidera Amazona.

Dok Alexa (Amazon) radi samo na engleskom, Googleov pomoćnik već radi na osam jezika i "do kraja godine bit će dostupan na više od 30 jezika", ističe Google na službenom blogu.

Počet će s danskim, nizozemskim, hindu, indonezijskim, norveškim, švedskim i tajlandskim, a kasnije tokom godine i s drugim jezicima, kaže američka kompanija.

Ova najava ilustrira Googleovu želju da poboljša glasovnog pomoćnika i ostvari napredak u umjetnoj inteligenciji, posebno u takmičenju protiv Amazona.

Drugi tehnološki divovi poput Microsofta, Applea ili Samsunga također nude virtualne asistente.

Pokretanjem Alexe u svom pametnom zvučniku Echo 2014. godine Amazon je ostvario prednost, a Apple je u zaostatku i tek je pokrenuo svoj pametni zvučnik HomePod, koji se aktivira glasom zahvaljujući virtualnom pomoćniku Siri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije