Google razmatra uvođenje naplate za uslugu koju koristimo svakodnevno

1
Radiosarajevo.ba
Google razmatra uvođenje naplate za uslugu koju koristimo svakodnevno
Foto: Pexels / Google

Google, jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, razmatra potencijalnu promjenu u svojoj poslovnoj strategiji koja bi mogla značajno utjecati na način na koji korisnici pristupaju internetu.

Prema informacijama Financial Timesa, Google razmišlja o uvođenju naplate za "premium" odgovore dobivene uz pomoć generativne umjetne inteligencije (AI) unutar svoje temeljne usluge - internetskog pretraživanja.

Ova potencijalna promjena označila bi prvi put da Google razmatra uvođenje paywalla za neki od svojih osnovnih proizvoda. Ideja je da se "premium" odgovori, koji bi bili generirani pomoću AI tehnologije, naplaćuju, dok bi osnovni odgovori ostali besplatni.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Razlozi za ovu promjenu su višestruki, ali glavni se odnosi na činjenicu da klasično pretraživanje interneta, kao što ga poznajemo, postaje sve manje efikasno u usporedbi s pretraživanjem pogonjenim AI-jem.

Google se suočava s konkurencijom, poput Microsoftovog Binga, koji već uspješno implementira AI tehnologiju u svoj preglednik Edge.

WhatsApp za Android uveo značajnu promjenu: Ovo će od sada biti drugačije

WhatsApp za Android uveo značajnu promjenu: Ovo će od sada biti drugačije

Ova moguća promjena u Googleovoj poslovnoj strategiji izazvala je raspravu među stručnjacima o budućnosti internetskog pretraživanja i oglašavanja.

Mnogi se pitaju kako bi ova promjena mogla utjecati na model oglašavanja na internetu, budući da bi kompletniji odgovori generirani pomoću AI-a mogli smanjiti potrebu korisnika da klikaju na linkove oglašivača.

Još nije jasno ni kako bi Google tačno implementirao pretraživanje pogonjeno AI-jem u svoj Search, nije jasno ni kako i koliko bi to naplaćivali, ne zna se ni kada bi se to moglo dogoditi.

Još uvijek je moguće da za početak jednostavno odluče inkorporirati određene segmente eksperimentalne AI pretrage u postojeći, besplatni pretraživač, prenosi FT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije