Zbog ovog su mnogi korisnici tužili Google: Kompanija svojim potezom priznala šta im je radila

0
Radiosarajevo.ba
Zbog ovog su mnogi korisnici tužili Google: Kompanija svojim potezom priznala šta im je radila
Foto: Pexels / Ilustracija

Američki tehnološki div Google pristao je obrisati milijarde zapisa o pregledu interneta kako bi ishodio povlačenje tužbe koju su podigli korisnici, tvrdeći da kompanija nije poštovala njihov nalog o anonimnosti.

Uslovi nagodbe dostavljeni su u ponedjeljak, 1. aprila, saveznom sudu u Oaklandu u Kaliforniji i čekaju zeleno svjetlo sutkinje Yvonne Gonzalez Rogers.

Advokati tužilaca procjenjuju njenu vrijednost na pet milijardi do 7,8 milijardi dolara (14,16 milijardi KM). Google neće plaćati odštetu, ali korisnici je mogu tražiti privatnim tužbama.

Haos u Istanbulu: Građani se potukli sa policajcima na prvomajskom protestu

Haos u Istanbulu: Građani se potukli sa policajcima na prvomajskom protestu

Kolektivna tužba protiv Googlea podignuta je 2020. u ime miliona Googleovih korisnika koji su od 1. jula 2016. koristili opciju "anonimnog" pregledavanja interneta.

Tužioci tvrde da analitika, kolačići i aplikacije Googleovoj matičnoj kompaniji Alphabetu omogućavaju da prati aktivnost korisnika koji su izabrali "anonimnu" varijantu rada preglednika, uključujući Googleov Chrome.

Google se time pretvorio u "neodgovornu riznicu informacija" o našim prijateljima, omiljenoj hrani, hobijima, kupovnim navikama i "najintimnijim i potencijalno neugodnim stvarima" koje tražimo na internetu, tvrdili su tužioci.

Kompanija se u sklopu nagodbe obavezala ažurirati informacije o podacima koje prikuplja prilikom "privatnog" pregleda i u sljedećih pet godina omogućit će korisnicima opcije "anonimnog" pregleda blokadu "kolačića" drugih kompanija.

To znači da će Google prikupljati manje podataka iz privatnih pregleda korisnika i da će zarađivati manje novca na podacima, napisali su advokati tužioca.

Glasnogovornik kompanije Jose Castaneda rekao je da su zadovoljni sporazumnim rješenjem tužbe, iako su je od samog početka smatrali neutemeljenom.

Nikada ne povezujemo podatke s korisnicima ako koriste "incognito" modus (rada), utvrdio je glasnogovornik Googlea. Rado ćemo obrisati stare tehničke podatke koji nisu ni bili povezani s pojedinačnim korisnicima niti su korišteni za bilo koji oblik personalizacije, dodao je, javlja Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije