Google Maps će uskoro početi prikazivati ekološke rute

Radiosarajevo.ba
Google Maps će uskoro početi prikazivati ekološke rute
EPA / Google Maps

Aplikacija Google Maps uskoro bi trebala početi usmjeravati vozače na rute za koje se smatra da generišu najmanju količinu ugljika.

Google je rekao da će se ova funkcija prvi put predstaviti u SAD-u kasnije ove godine "s globalnom ekspanzijom".

Nova karakteristika aplikacije dio je njezine posvećenosti u borbi protiv klimatskih promjena, piše BBC.

Kada se pokrene zadana ruta u aplikaciji Google Maps, postojat će opcija "ekološki prihvatljiva", osim ako korisnici ne odluče odustati od nje.

"Ono što vidimo je da smo za otprilike polovinu ruta, u mogućnosti pronaći ekološki prihvatljiviju opciju s minimalnim ili nikakvim vremenskim troškovima", rekao je Russell Dicker, direktor proizvoda u Googleu.

Google Maps - undefined

EPA: Google Maps

Aplikacija, u vlasništvu Alphabeta, rekla je da koristi podatke o emisijama na osnovu ispitivanja različitih vrsta automobila i tipova puteva, oslanjajući se na uvide američke Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju (NREL).

"Ovo je sjajan primjer okupljanja tri trenda - podataka, održivosti i potrošačkog izbora", rekao je Siddharth Pathak, partner u konsultantskoj kući Kearney.

Upozorenja o zonama

Google će od juna početi upozoravati vozače da putuju kroz zone s niskim emisijama u kojima su neka vozila zabranjena. Oni su uobičajeni u zemljama kao što su Njemačka, Francuska, Holandija, Španija i Velika Britanija.

"Od Amsterdama do Džakarte, gradovi širom svijeta uspostavili su zone s niskim emisijama, odnosno područja koja ograničavaju zagađivanje vozila poput određenih dizel automobila ili automobila sa specifičnim naljepnicama kako bi zrak bio čist", rekli su iz Googl-a.

"Da bismo podržali ove napore, radimo na upozorenjima kako bismo pomogli vozačima da bolje razumiju kada će se kretati kroz jednu od ovih zona."

Korisnici Google Maps takođe će moći upoređivati automobile, biciklizam, javni prevoz i druge mogućnosti putovanja na jednom mjestu,  umjesto da samo biraju između različitih cesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije