Potezi / Facebook želi ispraviti grešku: Milijarde dolara za medije

25. 02. 2021. u 07:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Pošto se našao na udaru kritika zbog privremene blokade novinskih natpisa u Australiji koja je bila odgovor na zakon po kojem će digitalni giganti morati plaćati naknadu medijima, Facebook želi ispraviti grešku ulažući najmanje milijardu dolara u informativne sadržaje u iduće tri godine, piše Hina.

"Od 2018. uložili smo 600 miliona dolara za pomoć medijskoj industriji i planiramo uložiti najmanje milijardu u iduće tri godine", najavio je Nick Clegg, voditelj javnih poslova te društvene mreže. Ova najava dolazi u času kada vlade diljem svijeta žele nagnati digitalne kompanije da plaćaju za medijske sadržaje koje objavljuju na svojim platformama.

"Priznajemo, dakako, da je kvalitetno novinarstvo presudno za rad naših kompanija, informirajući i valorizirajući građane i tražeći odgovornost moćnih za njihove postupke. Facebook se više nego ikad želi pridružiti medijskim nakladnicima", rekao je Clegg ne navodeći o kakvom je ulaganju riječ.

Obećanje grupacije Marka Zuckerberga dolazi dan nakon završetka njenog nesvakidašnjeg sukoba s australskom vladom zbog nacrta zakona kojim bi se trebali urediti odnosi tradicionalnih medija, zapalih u velike financijske teškoće i mastodonata koji vladaju internetom i ubiru većinu prihoda od oglašavanja.

Pošto je, reagirajući na taj zakon, blokirao objavljivanje poveznica na novinske napise u domaćim i u svjetskim glasilima, vlasnik Instagrama i WhatsAppa se na kraju povukao, postigavši u posljednji tren dogovor s Canberrom o plaćanju naknade medijima za njihove sadržaje objavljene na njegovim platformama.

"Odluku nismo donijeli lako. Morali smo je brzo donijeti prije nego što zakon stupi na snagu. Pogriješili smo kada smo je prestrogo primijenili. Time smo nehotice blokirali neke sadržaje. To je, na sreću, brzo ispravljeno", zaključio je Clegg.

Dogovor postignut s australskom vladom znači da Facebook i Google, koji su posebno na meti zakonskog nacrta, neće biti kažnjeni ako se s lokalnim medijima dogovore o plaćanju informacija. Dobili su dva mjeseca da se dogovore i izbjegnu obveznu arbitražu.

Tako će australska glasila dobivati milione dolara od Googlea i od Facebooka. Oni pak neće plaćati više od iznosa o kojima se dogovore s medijima, čime će se izbjeći međunarodni presedan. Google je već pristao isplatiti poveće svote za sadržaje medijske grupacije News Corp. Ruperta Murdocha.

Australski parlament je u međuvremenu prihvatio zakon o obvezi tehnoloških divova da plaćaju medijima za preuzimanje njihovih sadržaja. Vlada je rekla da će zakon garantovati medijskim kućama "poštenu naknadu za sadržaj koji stvaraju, što će omogućiti da se održi novinarstvo u javnom interesu Australije".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA