Facebook od korisnika traži dozvolu za prepoznavanje lica

Radiosarajevo.ba
Facebook od korisnika traži dozvolu za prepoznavanje lica
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Kompanija Facebook od svojih korisnika u Europi i Kanadi traži dozvolu za upotrebu tehnologije za prepoznavanje lica, kako bi ih mogla identificirati na fotografijama i videozapisima.

Facebook je najprije počeo da koristi tu novu tehnologiju izvan Kanade 2011. godine, ali naredne godine je prestao to da radi na području Europske unije, nakon protesta regulatora i kampanja za zaštitu privatnosti.

Taj potez će vjerovatno postati kontroverzan, piše BBC.

Naime, kompanija se trenutno nalazi usred skandala u vezi s korištenjem privatnih informacija njihovih korisnika od strane britanske firme Cambridge Analytica.

Ta društvena mreža je takođe suočena sa skupnom tužbom u SAD-u zbog korištenja tehnologije za prepoznavanje lica bez pristanka korisnika.

"Biometrijska identifikacija i analiziranje milijardi fotografija na platformi ozbiljno povećava rizike po privatnost korisnika", smatra Silki Carlo, direktor britanskog udruženja za građanske slobode Big Brother Watch.

"Facebook sada ima dužnost da dokaže da je naučio kako se poštuje zakon, a ne da dokazuje da svoje sposobnosti nadzora može podići na još veći nivo", dodaje on.

Od korisnika izvan EU i Kanade će u slijedećih nekoliko mjeseci biti zatraženo da razmotre sličan set privatnih kontrola, ali oni će i dalje biti predmet tehnologije za prepoznavanje lica, osim ako isključe opciju, prenosi Jutarnji.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije