Facebook ponovo maknuo mreže za dezinformisanje o COVID-19

0
Hina
Facebook ponovo maknuo mreže za dezinformisanje o COVID-19
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Meta, Facebookova matična kuća, saopćila je u srijedu da je maknula zlonamjerne mreže koje su se koristile raspravama o cjepivu kako bi uznemiravale stručnjake i unosile podjelu u društvo, što potvrđuje da dezinformisanje u vezi s pandemijom ne popušta.

"Vrijeđali su liječnike, novinare i zastupnike nazivajući ih pristašama nacizma jer su promicali cijepljenje protiv covida i tvrdeći da bi obvezno cijepljenje dovelo do zdravstvene diktature", rekao je Mike Dvilyanski, direktor za istragu prijetnja, na konferenciji za novinare.

Smjerao je na mrežu povezanu s antivakserskim pokretom nazvanu "V_V", koju kalifornijska kompanija optužuje da vodi kampanju masovnog zastrašivanja i uznemiravanja istaknutih osoba u zdravstvu, medijima i u politici u Italiji i u Francuskoj.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Autori te operacije radili su koordinirano putem sistema za razmjenu poruka Telegrama, gdje su volonteri imali pristup popisima osoba koje su na meti i "formacijama" kako bi umakli Facebookovu automatskom otkrivanju.

Pritom su ostavljali komentare ispod poruka žrtava, umjesto objavljivanja sadržaja i mijenjali bi pojedina slova poput "vaxcinati" umjesto "vaccinati" za "cijepljene osobe" na italijanskom.

Meta navodi i da je suzbila još jednu operaciju koordiniranu iz Kine koja se koristila lažnim računima kako bi promicala lažnu informaciju.

Prenosili su poruke objavljene na profilu izmišljenog švicarskog biologa o tome da Sjedinjene Države čine pritisak na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) kako bi odgovornost za koronavirus pripisala Kini.

Kineski državni mediji su zatim citirali tog lažnog biologa.

"To je bilo poput zrcalne dvorane u kojoj se samo jedna lažna osoba odražavala u nedogled", napominje Meta u saopćenju.

Kalifornijska kompanija utvrdila je povezanost ove operacije i zaposlenika kineske firme za računalnu sigurnost Sichuan Silence Information Technology Co., kao i osoba povezanih s drugim kineskim firmama u svijetu specijaliziranim za infrastrukturu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije