Facebook odgovorio: Hvala, Chrise, ali ne pada nam na pamet razbijati kompaniju

Radiosarajevo.ba
Facebook odgovorio: Hvala, Chrise, ali ne pada nam na pamet razbijati kompaniju
Foto: EPA / Mark Zuckerberg

Kompanija Facebook odbila je poziv svog suosnivača Chrisa Hughesa na cijepanje najveće svjetske kompanije društvenih medija na tri dijela, a kongresnici su pozvali američko ministarstvo pravosuđa da provede antimonopolsku istragu.

Facebook je pod nadzorom regulatora iz cijeloga svijeta zbog načina na koji dijele privatne podatke svojih korisnika, kako rješavaju problem govora mržnje i dezinformacija na svojoj društvenoj mreži.

Neki kongresnici tražili su i cijepanje velikih tehnoloških kompanija, i nove savezne propise o privatnosti.

"Mi smo nacija s tradicijom zauzdavanja monopola, bez obzira na to koliko su dobre namjere čelnika tih kompanija. Markova (Zuckerberg) moć je bez presedana i ne-američka", napisao je Hughes u članku za The New York Times.

Facebook ima oko 2 milijarde korisnika na svojim mrežama, a također su vlasnici aplikacija WhatsApp, Messenger i Instagram, od kojih svaka ima po milijardu korisnika. Instagram su kupili 2012., a WhastApp 2014. godine.

Facebook je odbio Hughesov poziv da se WhatsApp i Instagram pretvore u zasebne kompanije te su poručili kako bi se umjesto toga trebali usredotočiti na regulaciju interneta.

"Facebook shvaća da uz velik uspjeh dolazi i velika odgovornost, ali ne provodi se odgovornost pozivom na razbijanje uspješnih američkih kompanija", napisao je glasnogovornik Facebooka Nick Clegg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije