Facebook najavio tehnologiju koje mijenja tok komunikacija

Radiosarajevo.ba
Facebook najavio tehnologiju koje mijenja tok komunikacija
Foto: Twitter / Facebook
Facebook želi da bude prisutan u svim sferama i svuda na planeti, čak ukoliko ovo znači i da će morati da kreira sopstveni internet.

Kompanija je nedavno predstavila Terragraph - 60Ghz wireless sistem koji može da provodi internet velikom brzinom kroz zgrade u urbanim oblastima.

Qualcomm će dodati Terragraph tehnologiju u svoje dolazeće čipove, krčeći put za proizvođače da kreiraju 60GHz opremu za prenos signala.

Dvije kompanija planiraju da sa probnim testovima nove tehnologije započnu tokom 2019. godine.

Facebookova i Qualcommova tehnologija je bazirana na 802.11ay WLAN standardu, koji koristi 60Ghz frekvencije i nudi prenose do 20-40 Gbps, na razdaljini od 300-500 metara.

Međutim, Facebook i Qualcomm su ovaj sistem preradili sa poboljšanjima kao što su veliki sistemi sa antenama, sinhronizirani nodovi, TDMA protokoli i drugo.

Ove tehnologije će omogućiti signalima da prebrode prepreke u urbanim okruženjima, opsluže više korisnika, smanje troškove i druge prednosti.

Kompanije nisu objavile gdje planiraju da obave testove, mada je Facebook ranije objavio da će Terragraph tehnologiju testirati u San Joseu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije