Facebook će biti kažnjen s pet milijardi dolara

Radiosarajevo.ba
Facebook će biti kažnjen s pet milijardi dolara
Foto: EPA-EFE / Facebook

Američki regulatori kaznit će Facebook s pet milijardi dolara, jer je istraga pokazala da ta društvena mreža nije zaštitila privatnost miliona svojih korisnika, objavio je Wall Street Journal.

Članovi komisije Federalne trgovinske komisije (FTC) glasali su s 3 prema 2 u korist te mjere koja bi bila uključena u sudsku nagodbu s Facebookom, navodi list, pozivajući se na izvore upoznate s tim slučajem. U izvještaju Wall Street Journala ne navodi se koliko će dugo trebati da se sporazum finalizira i provede.

Istraga o Facebooku pokrenuta je prošle godine nakon što je otkriveno da je Cambridge Analytica, britanska savjetnička firma koja je radila za kampanju Donalda Trumpa na izborima 2016., imala pristup do osobnih podataka 87 miliona korisnika društvene mreže.

FTC i Facebook odbili su komentirati izvještaj, ali društvena mreža je u redovnom kvartalnom finansijskom izvještaju objavila da zbog afere očekuje gubitak od pet milijardi dolara.

Sada bi tu nagodbu trebalo odobriti američko Ministarstvo pravosuđa, ali ono obično ne mijenja odluke FTC-a, prenosi WSJ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije