Evo kako izgleda polarna svjetlost iz svemira: Astronauti snimili veličanstven prizor

0
Radiosarajevo.ba
Evo kako izgleda polarna svjetlost iz svemira: Astronauti snimili veličanstven prizor
Foto: Screenshot/Twitter / Polarna svjetlost iz svemira

Tokom vikenda brojni su stanovnici Hrvatske, ali i dobrog dijela Europe imali sreće uživo promatrati polarnu svjetlost, odnosno auroru borealis koja je inače vidljiva samo na krajnjim sjevernim krajevima, prema Sjevernom polu. 

Zahvaljujući visokoj aktivnosti Sunca, geomagnetska oluja koja je nastala izbacivanjem sunčevih baklji, udarila je Zemlju u pravom trenutku i na pravom mjestu. 

Intenzivne ružičaste i zelene boje koje su se mogle vidjeti očarale su mnoge, a brojni su građani taj trenutak i zabilježili svojim fotoaparatima i pametnim telefonima te objavili na svojim profilima na društvenim mrežama. 

Rezultat američkih sankcija: Raspad Infinity grupe, vlasnik otišao. Ugrožen i poreski sistem RS?

Rezultat američkih sankcija: Raspad Infinity grupe, vlasnik otišao. Ugrožen i poreski sistem RS?

I dok smo mi na Zemlji bili oduševljeni prilikom da vidimo takvu pojavu na domaćem tlu, astronauti koji borave u Međunarodnoj svemirskoj stanici, u takvim prizorima mogu uživati puno češće. 

Tako je ESA na svom profilu na platformi X objavila video (istina iz 2021. godine), koji je snimio francuski astronaut Thomas Pesquet, a koji lijepo prikazuje auroru borealis iz malo drugačijeg ugla. 

Video je zapravo sastavljen od niza fotografija, koje su nastale svake dvije sekunde tokom Pesquetovog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Video je tako oko 12 puta brži od stvarne brzine. Slike su snimljene kroz prozor usidrene svemirske letjelice Crew Dragon, a to je ujedno bila i najjača polarna svjetlost koju je posada vidjela tokom šest mjeseci boravka u svemiru, piše Zimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije