Elon Musk: Twitter će omogućiti medijima da naplaćuju čitanja

0
Radiosarajevo.ba
Elon Musk: Twitter će omogućiti medijima da naplaćuju čitanja
FOTO: Pixabay / Twitter, ilustracija

Glavni čovjek Twittera Elon Musk u subotu je izjavio da će korisnici njegove platforme moći izbjeći mjesečne naplate i od maja će im omogućiti da plaćaju po pročitanom članku.

Radi se o njihovom "one click" servisu koji bi, uvjeren je Musk, mogao biti dobitno rješenje i za medije i za javnost jer će medijske kompanije moći čitateljima naplatiti višu cijenu po članku bez potrebe čitatelja da plate pun iznos pretplate. Musk nije dodao koji će postotak uzimati Twitter niti je otkrio uslove koje će društvena mreža postaviti medijima. 

Hoće li se to zaista dogoditi početkom mjeseca, teško je reći jer Musk ima naviku nešto pompozno najaviti i onda malo zakasniti s realizacijom.

I danas kiša: Objavljena prognoza do ponedjeljka - evo kad se vraća sunce

I danas kiša: Objavljena prognoza do ponedjeljka - evo kad se vraća sunce

No, možemo biti prilično sigurni da je ovaj novitet visoko na listi prioriteta jer Twitteru nakon serije loših poteza hitno treba nešto što bi moglo privući medije i korisnike koji su odlučili napustiti mrežu i pronaći alternativu. Alternativa je u ovom slučaju Bluesky na koji su s Twittera nedavno prešla velika imena kao što su Darth, Dril i AOC. 

Najava nove usluge došla je u trenutku kada Musk pokušava namamiti podcastere i kreatore, kojima sugerira da započnu monetizirati sadržaj kroz uslugu Twitter Subscriptions (nekad poznat pod imenom Super Follows) i obećanje da Twitter neće uzimati postotak prvih 12 mjeseci, piše Index.

Sve su ovo objektivno kvalitetni potezi kojima se sanira šteta nastala Muskovim preuzimanjem Twittera i padom vrijednosti kompanije na iznos koji je više nego upola manji od onoga koji je Musk platio. Twitter Blue nije nadoknadio gubitke izazvane odlaskom oglašivača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije