Elon Musk objavom na Twitteru šokirao kriptozajednicu

1
Radiosarajevo.ba
Elon Musk objavom na Twitteru šokirao kriptozajednicu
Foto: Twitter / Elon Musk

Šef Tesle Elon Musk šokirao je tržište kriptovaluta objavom na Twitteru kako Tesla više neće primati bitcoin kao platežno sredstvo za svoja vozila. I to zbog pomalo neobičnog razloga.

Musk je zapravo na Twitteru objavio presliku priopćenja Tesle u kojem se objašnjava najnovija odluka vezana za bitcoin, dok su istovremeno otvorena vrata mogućnosti korištenja kriptovaluta koje imaju mnogo manje štetan utjecaj na okoliš, piše Zimo.hr.

"Tesla je suspendirala kupovinu svojih vozila putem bitcoina. Zabrinuti smo zbog sve većeg korištenja fosilnih goriva za rudarenje bitcoina i njegove transakcije, posebno ugljika, koji ima najgore štetne emisije od svih goriva.

Kriptovaluta je dobra ideja na više nivoa i vjerujemo da ima obećavajuću budućnost, no to ne može doći po visoku cijenu po okoliš. Tesla neće prodavati svoj bitcoin i namjeravamo ga koristiti za transakcije čim se rudarenje prebaci na obnovljive izvore energije.

Isto tako gledamo druge kriptovalute koje koriste manje od jedan posto energije/transakcije bitcoina, piše u Muskovoj objavi.

Nakon ove objave vrijednost bitcoina na kriptoberzama pala je u jednom trenutku i do 15 posto na vrijednost nešto veću od oko 39.000 eura, a trenutačno se nalazi na nešto više od 42.000 eura.

Zbog nastale panike na nekim kriptoberzama došlo je i do prekida rada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije