Elon Musk će ponovno morati svjedočiti o preuzimanju Twittera

0
Radiosarajevo.ba
Elon Musk će ponovno morati svjedočiti o preuzimanju Twittera
Foto: EPA - EFE / Elon Musk

Američki Savezni sud naredio je u utorak, 14. maja da Elon Musk mora ponovno svjedočiti pred Komisijom za vrijednosne papire i berzu SAD-a (SEC) o njegovom preuzimanju Twittera vrijednom 44 milijarde dolara.

SEC je u oktobru tužio Muska kako bi izvršnog direktora proizvođača električnih automobila Tesle i raketne firme SpaceX primorao da svjedoči nakon što je odbio doći na razgovor u septembru za potrebe istrage. Milijarder je tada rekao da ga SEC pokušava "uznemiravati" brojnim sudskim pozivima.

Istraga nastoji utvrditi je li Musk prekršio savezne zakone o vrijednosnim papirima kada je 2022. godine kupio dionice Twittera, koje je kasnije preimenovao u X. Također pregledava izjave i podneske koje je SEC-u dao u vezi s ugovorom, ranije je izvijestila ta agencija.

Hasan Salihamidžić operisan u Munchenu

Hasan Salihamidžić operisan u Munchenu

Savezna sutkinja Laurel Beeler u februaru je presudila u korist SEC-a te je napisala da iako su Musk i njegov pravni tim tvrdili da SEC-ov sudski poziv u ovoj stvari predstavlja uznemiravanje milijardera, savezni finansijski regulator je "unutar svojih ovlasti", a njihova sudski poziv bio je "određen i traži relevantne informacije" za njihovu istragu. Musk je zatražio reviziju te odluke.

Okružna sutkinja Jacqueline Scott Corley u utorak je rekla: "Kao što je sutkinja Beeler objasnila, istrage za koje Musk tvrdi da predstavljaju uznemiravanje su ‘legitimne vladine istrage", prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije