Edward Snowden upozorava: Aplikacija Google Allo narušava vašu privatnost

Radiosarajevo.ba
Edward Snowden upozorava: Aplikacija Google Allo narušava vašu privatnost
/ Ilustracija
Allo, nova Googleova "pametna" chat aplikacija, koja je od srijede dostupna javnosti, izuzetno je opasna i trebalo bi je izbjegavati, tvrdi bivši zaposlenik Američke sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden.

U nekoliko objava na društvenoj mreži Twitter, Snowden je upozorio sve one koji namjeravaju instalirati ovu aplikaciju, da to ne bi trebali učiniti, jer kako tvrdi "ova aplikacija snima svaku poruku koju ste ikada poslali i postaje dostupna policiji, na njen zahtjev".

Inače, ova aplikacija kreirana je kako bi Google pokušao nadjačati aktuelnog lidera među aplikacijama za dopisivanje - WhatsApp, te su neke od njenih značajki "pametni odgovor", koji može pogoditi vaše odgovore u pojedinim trenucima i Google pomoćnik, koji odgovara na vaša pitanja i omogućava vam pretragu unutar aplikacije.

Osnovna prednost Alloa, u odnosu na druge aplikacije, trebala bi biti brzina komunikacije, no prema tvrdnjama Snowdena ova brzina bi korisnike mogla koštati privatnosti. Google će korisnicima nove aplikacije dopustiti da koriste takozvani inkognito način rada, za vrijeme kojeg će poruke biti pohranjivane tek privremeno, ali uz tvrdnje Snowdena sve je izglednije da će poruke onih koji ne budu koristili ovaj način rada biti pohranjivane na neodređeno vrijeme.

Najzad, čini se da će korisnici koji žele očuvati svoju privatnost ipak radije birati WhatsApp, no pitanje je do kada, budući da su i iz ove kompanije tokom prošlog mjeseca objavili da će uskoro i ova aplikacija dijeliti vaše kontakte s društvenom mrežom Facebook, koja je i vlasnik ove aplikacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije