Edward Snowden: Doći ću u SAD, kada mi se bude garantovalo fer suđenje

Radiosarajevo.ba
Edward Snowden: Doći ću u SAD, kada mi se bude garantovalo fer suđenje

Bivši uposlenik Američke sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden izjavio je da je spreman biti izručen SAD-u pod uslovom da mu se garantuje pravično suđenje, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Snowden se u subotu putem Skypea iz Rusije obratio svojim pristalicama u New Hampshireu i ponovio da je voljan da se vrati u SAD ukoliko mu federalna vlada obezbijedi fer suđenje.

On je zatražio garanciju za pravično suđenje na kojem će iznijeti "odbranu javnog interesa", a zatim bi o njegovoj sudbini odlučila porota.

Bivši američki obavješajac, koji se suočava s mogućnošću da bude osuđen u SAD-u do 30 godina zatvora, je i ranije ponudio da se vrati u SAD pa i da ode u zatvor zbog optužbi da je objavio tajne informacije Nacionalne sigurnosne agencije (NSA).

Bivši uposlenik NSA koji je uzdrmao svjetsku javnost informacijama o tajnim prisluškivanjima na najvišim nivoima vlasti, u ljeto 2013. godine dobio politički azil u Rusiji nakon što su SAD opozvale njegov pasoš. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije