Dioničari Facebooka nezadovoljni: Glasali za smjenu Zuckerberga

Radiosarajevo.ba
Dioničari Facebooka nezadovoljni: Glasali za smjenu Zuckerberga
PrtScr / Mark Zuckerberg

Nezavisni investitori, većina njih, glasala je prošle sedmice za prijedlog da se Mark Zuckerberg otpusti s mjesta predsjednika kompanije i riješi struktura dionica kompanije.

Prema rezultatima glasanja na godišnjem sastanku dioničara Facebooka, 68 posto vanjskih investitora želi da se zaposli nezavisni predsjednik. Prošle godine, broj dioničara koji su to podrćali bio je 51 posto, podsjeća Business Insider.

Ipak, pored podrške, prijedlog nije prošao jer Zuckerbeg kontrolira dioničko glasanje, što znači da ne mora prihvatiti zahtjeve vlasnika drugih dionica.

"Arogancija nije zamjena za dobro korporativno upravljanje", kazao je Michael Connor, koji je pomogao koordinirati 'aktivističku akciju' među investitorima Facebooka. 

Facebook je rezultate glasanja objavio u ponedjeljak. Prema analizi rezultata, koju je objavio Open Mic . organizacija koja radi sa aktivistima dioničarima da se zbace korporativni upravitelji iz američkih najvećih kompanija - nezavisni dioničari u većini su podržali dva prijedloga da se oslabi moć Marka Zuckerberga. 

Čak 68 posto običnih investitora, koji nisu članovi Upravnog odbora, žele zbaciti Zuckerberga i dovesti nekoga neovisnog da predsjedava Odborom Facebooka. Navodno su dioničari nezadovoljni kako je Zuckerberg reagirao nakon serije skandala koji se vežu za ovu društvenu mrežu - jedno je miješanje u američke izbore 2016. godine, a drugo je veliki skandal Cambridge Analytica . Oni smatraju da bi se kompanija oporavila uz nezavisnog predsjednika koji bi  na odgovornost pozvao Zuckerberga i njegov top tim.

Business Insider dodaje da su cijene dionica Facebooka dramatično pale prošle godine nakon Cambridge Analytica skandala, te se još nisu oporavile. Cijena dionice je 25. jula prošle godine bila 217.50 američkih dolara (397.30 KM), dok je ovog ponedjeljka bila 164.15 američkih dolara (286.26 KM). 

Pored navedenog, 83.2 posto vanjskih dioničara podržalo je prijedlog da se odbaci dualna klasa vlasničke strukture Trenutno, dioničari A klase imaju jedan glas za svaku dionicu, dok dioničari B klase imaju deset glasova za svaku dionicu - menadžment i šefovi kontroliraju dionice B klase. 

Zuckerberg je vlasnik više od 75 posto dionica B klase, što znači da ima oko 60 posto kontrole prilikom glasanja. On i kolege odbile su planove nezavisnih dioničara. 

Michael Connor, izvršni direktor Open Mica, kazao je kako su rezultati jasna poruka upravljačima Facebooka: "Zuckerberg i Facebook moraju slušati šta kažu dioničari."

"Investitori su zabrinuti i žele promjenu", dodao je Jonas Kron, koji upravlja aktivističkim dionicama iz društva Trillium Asset Management i koji je predložio nezavisnog predsjednika Odbora: "Ovaj nivo podrške rijetko se viđa u dioničkim prijedlozima."

Iz Facebooka još uvijek nisu komentirali slučaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije