Da li Zemlju čeka 'gubitak' sekunde? Stiglo žestoko upozorenje

0
Radiosarajevo.ba
Da li Zemlju čeka 'gubitak' sekunde? Stiglo žestoko upozorenje
Foto: Pexels / Ilustracija

Zemlji bi uskoro mogao biti potreban "negativni skok sekunde", kažu stručnjaci.

To je zato što se rotacija Zemlje postepeno ubrzava, što znači da jedan puni obrt naše planete ne traje tačno 24 sata kako sugeriraju naši satovi.

Međutim, taj porast brzine je malo smanjen zbog efekta globalnog zagrijavanja, prema novoj studiji. Promjene u ledenjacima znače da bi gubitak sekunde mogao biti potreban tri godine kasnije nego što bi se inače očekivalo.

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

Mnoge tehnologije današnjice, poput kompjuterai finansijskih tržišta, oslanjaju se na to da vrijeme bude pouzdano i dosljedno. Ali rotacija Zemlje nije konstantna, što je povremeno zahtijevalo dodavanje sekunde kako bi se ova dva faktora ponovo uskladila.

Međutim, rotacija se ubrzava, tako da se svijet približava satovima. To se dogodilo dovoljno puta da su skokovi sekunde sve rjeđi.

Jednog dana uskoro, međutim, brzina će biti takva da će svijetu zapravo biti potreban "negativni skok sekunde", kažu znanstvenici. To bi značilo da određenog dana, 23:59:59 jednostavno neće postojati. Sat bi preskočio sa 58 sekundi na sljedeći dan.

"Ovo je nezapamćena situacija i velika stvar", rekao je vodeći autor studije Duncan Agnew, geofizičar na Instituciji za okeanografiju Scripps na Univerzitetu Kalifornija, San Diego.

"To nije ogromna promjena u rotaciji Zemlje koja će dovesti do neke katastrofe ili tako nešto, ali je nešto primjetno. Još je jedan pokazatelj da smo u vrlo neobičnom vremenu."

Nije jasno da li bi gubitak sekunde bio moguć s našom trenutnom kompjuterskom infrastrukturom. Iako je u prošlosti više puta dodavano vrijeme - od 1972. godine, dodano je 27 skokova sekunde - nikada nije bilo oduzeto na isti način, pa softver nije dizajniran da oduzima umjesto dodavanja vremena.

"Negativni skok sekunde nikada nije dodan ili testiran, pa su problemi koje bi mogao stvoriti bez presedana", napisala je Patrizia Tavella iz Odsjeka za vrijeme u Međunarodnom birou za težine i mjere, u pratećem članku. Predložila je da stručnjaci trebaju raditi na razumijevanju koliko je vjerojatno da će biti potreban negativni skok sekunde - što će im omogućiti procjenu rizika koje bi mogao predstavljati.

Računari su se već borili s dodatkom skoka sekunde. 2012. godine, kada je jedan dodan, primijećeni su problemi u raznim kompanijama, uključujući Reddit i Qantas Airlines.

Neki su tvrdili da skokovi sekunde uopće ne bi trebali postojati. Vremenski čuvari se organizuju kako bi promijenili satove tako da im nisu potrebni, a tehnološke kompanije su počele dodavati frakcije sekunde tokom punog dana kako bi satovi ostali ispravni.

Skok sekunde također nije bio potreban u prošlosti, kada je vrijeme bilo usklađeno s kretanjem Zemlje. Ali od 1950-ih godina, vrijeme se bazira na atomskim satovima koji su precizniji, pa su se udaljili od manje pouzdane rotacije Zemlje, piše portal Independent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije