Cyber Security Summit prilika za poboljšanje stepena cyber zaštite u Bosni i Hercegovini

0
Promotivni tekst
Cyber Security Summit prilika za poboljšanje stepena cyber zaštite u Bosni i Hercegovini
Promotivni tekst / Cyber Security Summit

U današnjem digitalnom okruženju osiguravanje cyber sigurnosti postaje jedno od ključnih uslova za nesmetan i uspješan rad svih organizacija. Prema relevantnim istraživanjima poslovni sektor i institucije u Bosni i Hercegovini predstavljaju najranjivije mete u cijeloj Evropi. Bosna i Hercegovina je 2023. godine, prema globalnom istraživanju kvalitete digitalnog blagostanja, nazadovala za četiri pozicije i od 121 analizirane države nalazi se na 84 mjestu, a i dalje je na posljednjoj 38 poziciji ako posmatramo samo evropske države. 

Nerazvijen regulatorni okvir i nedovoljna ulaganja u mjere zaštite od kibernetičkih napada nesretna su kombinacija koja dovodi do sve većih šteta koje trpe ne samo firme ili institucije, već i sami građani. 

Nastojeći ukazati na ove probleme, a istovremeno ponuditi i adekvatne odgovore Udruženje "e-Transformacija" ove godine organizira Cyber Security Summit - koji će okupiti vodeće stručnjake iz ove oblasti u Bosni i Hercegovini. Treći po redu Samit posvećen temi cyber sigurnosti održat će se 16. i 17. novembra u Hotelu Tarčin Forest Resort.

"Ključno je zapamtiti da u današnjem svijetu nema sigurnosti bez cyber sigurnosti, a ovo je posebno važno za sve institucije u BiH te kompanije, bez obzira na njihovu veličinu. Samit je izvrsna prilika da svi oni steknu uvid o najnovijim prijetnjama i ranjivostima, ali i da otkriju proaktivne mjere za zaštitu poslovanja i podataka. Zahvaljujući ekspertima iz ove oblasti i stručnjacima iz industrije, koji će podijeliti najbolje prakse i strategije za poboljšanje nivoa cyber sigurnosti i ovogodišnji Samit je prilika da se ukaže na izazove i prijetnje, ali i da se ukaže na to da postoje rješenja, tehnologija i alati kojima se može odgovoriti prijetnjama i tako očuvati integritet i poslovanje, kako institucija tako i kompanija. Ujedno, ovim putem želimo podstači veći angažman vlasti na donošenju potrebnih mjera kako bi preokrenuli negativne trendove", poručio je Semir Dedić, predsjednik Udruženja "e-Transformacija".

Cyber Security Summit dio je projekta Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH/EU4DigitalSME, kojeg sufinansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke. Projekat ima za cilj stvoriti povoljno okruženje za mala i srednja preduzeća (MSP) kako bi uspješno provodila digitalizaciju i inovacijske transformacije. Kroz pristup inovativnim tehnologijama, vještinama i uslugama projekat doprinosi ojačavanju digitalnog ekosistema u BiH. Cyber sigurnost značajna je komponenta na putu digitalizacije institucija i preduzeća u BiH. 

Semir Dedić, predsjednik Udruženja
Promotivni tekst: Semir Dedić, predsjednik Udruženja "e-Transformacija"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije