Čudesno otkriće naučnika koji su ispitivali uzorak asteroida "Amazon"

0
Radiosarajevo.ba
Čudesno otkriće naučnika koji su ispitivali uzorak asteroida "Amazon"
Foto: Futurism / uzorak "Amazon"

Tim naučnika koji je ispitivao tek vraćeni fragment asteroida saopćio je fascinantno otkriće: čini se da svemirska stijena iz koje su stigle u sebi nosi i vodu i organske materijale - ključne elemente za život ovdje na Zemlji!

Naučnici s londonskog Univerziteta Royal Holloway postali su prvi koji su otkrili organske molekule na površini asteroida, prema istraživanju koje su objavili u četvrtak u časopisu Scientific Reports.

Osim što daje autoritet hipotezi da su asteroidi donijeli vodu i druge molekule presudne za pojavu života na našem planetu, ovo je važno otkriće jer 'pomjera' naše shvatanje svemirskih stijena općenito.

Sićušni uzorak, nazvan "Amazon", uzet je s asteroida Itokawa tokom japanske misije Hayabusa 2010. godine.

Ispitujući uzorak, naučnici su otkrili da je Itokawa uništena i ponovo formirana barem jednom u svojoj historiji. S ozbirom na to da su samo neke organske tvari prikazivale ovu štetu, čini se da ih je asteroid "uhvatio" u više navrata tokom svog putovanja kroz svemir - i prije i nakon što se raspao.

"Ova su otkrića zaista uzbudljiva jer otkrivaju složene detalje povijesti asteroida", rekla je je koautorica studije, naučnica dr. Queenie Chan u priopćenju za javnost.

Otkriće bi također moglo pomoći naučnici što se tiče planiranja budućih misija asteroida.

Do sada se većina studija i projekata čiji je cilj pronaći "elemente koji donose život" na asteroidima fokusirala na ugljikom bogate asteroide tipa C, napominje se u priopćenju.

Ali Itokawa je prethodno zanemareni S-tip - što je izuzetno uzbudljiv razvoj jer je više S-tipova palo u Zemlju!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije