Čovjek koji je bacio hard disk s 8.000 Bitcoin-a obratio se umjetnoj inteligenciji za pomoć

1
Radiosarajevo.ba
Čovjek koji je bacio hard disk s 8.000 Bitcoin-a obratio se umjetnoj inteligenciji za pomoć
Foto: Twitter / Bitcoin

Godine 2013, Howells iz Newporta u Walesu slučajno je bacio hard disk na kojem je bilo 8.000 bitcoina.

A jedan momak koji će ovo iskusiti iz prve ruke je James Howells, koji je ukrao bitkoin u vrijednosti od milion dolara . Osim ako niste živjeli ispod kamena, znaćete da je od tada Bitcoin postao ogroman i da se sada procjenjuje da 8.000 Bitcoin vrijedi nevjerovatnih 190 miliona dolara, ali polazeći od današnjeg tržišta, zapravo vrijedi mnogo više.

Od 24. februara, 8.000 bitkoina znači 409.021.599 dolara. Naravno, kursevi kriptovaluta su izuzetno turbulentni, tako da bi se to moglo lako promijeniti sutra.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Bilo da je u pitanju 190 miliona dolara ili 409 miliona dolara, u svakom slučaju vrijedi pakleno mnogo. Imajući to na umu, Howells je bio na decenijskoj misiji da premjesti svoj izgubljeni tvrdi disk, a sada se kaže da se obraća umjetnoj inteligenciji (AI) da mu pomogne da ga pronađe.

Njegovo lokalno vijeće se do sada pokazalo kao beskorisno u lociranju njegovog izgubljenog tvrdog diska i uskratilo mu pristup lokaciji na kojoj bi se mogao nalaziti, ali Howells misli da je uspio 'suziti' gdje je zakopano. "Suzio sam područje u kojem trebam kopati, na osnovu količine vremena koje je prošlo", rekao je.

Tim iz Amazona objavio zapanjujuće tvdnje: "Naš AI može raditi stvari koje ga nismo naučili"

Tim iz Amazona objavio zapanjujuće tvdnje: "Naš AI može raditi stvari koje ga nismo naučili"

"To je napušteni dio lokacije – 100.000 tona od ukupno 1,4 miliona tona. Zatim bih odnio deponiju u jedinicu gdje će biti postavljen na pokretnu traku i podvrgnut AI sistemu za skeniranje, a ako AI prepozna nešto što izgleda kao hard disk, to će biti označeno i uklonjeno."

IT inženjer je proučavao zračne fotografije lokacije deponije kako bi pokušao odrediti približnu lokaciju tvrdog diska i vjeruje da ju je suzio na 200 kvadratnih metara.

Howells misli da bi bilo potrebno između devet do 12 mjeseci da ga sistem za skeniranje umjetne inteligencije pronađe, ali već ima 'neke od najboljih ljudi u poslovima iskopavanja' i nada se da će mu vijeće dati zeleno svjetlo da započne potragu .

Očigledno Vijeće Newporta ima zabrinutost za okoliš u vezi iskopavanja. Međutim, Howells obećava da će iskopavanje obaviti na 'ekološki prihvatljiv način', prenosi Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije