Chrome OS postao je popularniji od Appleovog operativnog sistema

0
Radiosarajevo.ba
Chrome OS postao je popularniji od Appleovog operativnog sistema
Foto: EPA-EFE / Computer

Godinama je stanje na tržištu računarskih operativnih sistema bilo slično. Windows je držao udio od 85-90 posto, dok je na udaljenom drugom mjestu bio Appleov operativni sistem za Macove. Ostatak tržišta s minimalnim postotkom držali su Linux i Googleov operativni sustav za Chromebookove Chrome OS.

Udio Chromea iz godine u godinu sve je veći. Ti računari, koji su često jeftiniji u odnosu na prenosne računare s Windowsima, namijenjena prvenstveno osnovnim kompjuterskim operacijama poput surfanja, pisanja, društvenih mreža itd. pa su naročito idealna za učenike i studente koji na njima neće programirati, uređivati videozapise ili igrati igre, već će ih prvenstveno koristiti za edukaciju.

Vjerojatno i na krilima COVID-19 krize, odnosno rada i učenja od kuće, prošle je godine zabilježen porast prodaje kompjutera sa Chrome OS-om, a prema analitičkoj kompaniji IDC, u 2020. prvi je put udio Chromebookova premašio udio Appleovih Macova, prenosi Zimo.

computer - undefined

Foto: EPA-EFE: computer

Iako je MacOS pao na treće mjesto na ovom popisu, treba naglasiti kako je Appleov operativni sistem povećao svoj udio na tržištu tokom pandemične godine - sa 6,7 posto u 2019. na 7,5 posto. Udio Chrome OS-a prošle je godine skočio na više od deset posto (10,8 posto), dok je u 2019. iznosio 6,4 posto. Rast Chromebookova ponajviše odrazio na udio Microsoftovog operativnog sistema koji je u 2020. zabilježio pad od skoro 5 posto. Naime, u 2019. operativni sistem Windows držao je 85,4 posto tržišta OS-a, da bi prošle godine pao na 80,5 posto.

Naravno, prošla je godina po mnogočemu bila posebna te će biti zanimljivo i dalje pratiti mogu li Appleov OS, a pogotovo Googleov operativni sustav nastaviti (malo po malo) uzimati udio Windowsima u čiji nastavak dominacije tokom sljedećih godina ipak ne treba sumnjati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije