Loše vijesti za fanove / Čelnik kompanije Sony otkrio kad izlazi PlayStation 5

04. 09. 2018. u 07:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 11

Jedan od čelnika Sonyja Tsuyosji John Kodera rastužio je sve fanove PlayStationa koji čekaju na petu konzolu.

Kako je kazao, kompanija Sony naredne tri godine radit će na novoj konzoli, te će zbog toga prvi put biti probijen ciklus od šest-do-sedam godina, koliko je bio razmak između novih PlayStation konzola. Podsjećamo, PS 1 izašao je 1994. godine, a posljednja konzola, četvorka, izašla je prije pet godina.

"Iskoristit ćemo naredne tri godine da se pripremimo za sljedeći korak, da se spustimo što više možemo kako bi bolje skočili u budućnosti", kazao je Kodera, piše The Wall Street Journal.

Sony je već izvjesno vrijeme svoj fokus s hardwarea konzole prebacio na online pretplatu, uključujući najpopularniji godišnji paket, koji košta 60 dolara (oko 100 KM) i koji, uz multiplayer opcije, uključuje i besplatne igrice za download svaki mjesec. Ova usluga zove se PlayStation Plus, ima više od 30 miliona korisnika, a kompanija na ovaj način ima izvor prihoda puno stabilniji od prodaje i hardwarea i softwarea.

Kodera je kazao kako ove tzv. "mrežne opcije", mijenjaju način na koji Sony razmišlja o svojim proizvodima: "Moramo se udaljiti od tradicionalnog načina na koji posmatramo životni krug konzole. Ne živimo više u vremenu gdje se konzola i mreža mogu posmatrati odvojeno." 

On je otkrio kako kompanija traga za načinima kako da PlayStation učini mobilnijim. Primjerice, popularna Nintendova Switch mašina može se koristiti i kao kućna konzola, ali i kao portable aparat. Istina, Sony prodaje portabl konzolu PlayStation Vita, ali Kodera kaže kako ovo nije dobro rješenje. 

 

NEMA KOMENTARA