Bugarska će idućeg mjeseca lansirati svoj prvi satelit

Fena
Bugarska će idućeg mjeseca lansirati svoj prvi satelit
Lansiranje prvog bugarskog satelita planirano je za sredinu juna, potvrdio je izvršni direktor kompanije BulgariaSat Maksim Zajakov.

On je objasnio da je odbrojavanje do starta lansiranja prvog bugarskog geostacionarnog i komunikacionog satelita u historiji Bugarske – BulgariaSat -1 počelo. Prvi stepen Rakete-nosača Falkon 9 koja će lansirati satelit u svemir, kazao je on, ista je raketa koja je uspješno sletjela na platformu u Tihom okeanu 14. januara ove godine.

Podvlači da je višekratno upotrebljiva raketa revolucija u svemirskom programu i ujedno šansa za manje države i kompanije da imaju sopstvene satelite.

"Kada smo u 2006. godini izabrali kompaniju SpaceX da lansira naš satelit, ona je bila na početku svog razvoja, a mi veća kompanija od njih. Sada, 11 godina kasnije, mi smo mnogo manji od njih. U potpunosti shvatam da, bez obzira na poslovno okruženje, ako čvrsto stojiš na zemlji i ne tražiš opravdanja nego rešenja, možeš da dostigneš svemir, čak iako si u Bugarskoj", izjavio je Maksim Zajakov.

Potrebno vrijeme za pripreme za lansiranje je oko mjesec dana. Tu su uključeni završni testovi i ispitivanja kao i punjenje rakete gorivom i montaža satelita u tovarni prostor rakete. Bugarski tim od sedam inženjera radi na licu mjesta u SAD-u u posljednjoj fazi projekta. On je uključen u pripreme za lansiranje kao i u orbitalni test.

Po lansiranju, satelit treba da dostigne svoju orbitalnu poziciju, a u trajanju od oko mjesec dana poslije njegovog pozicioniranja, kontrolni centar na zemlji će provoditi testove i podešavanja prije početka njegovog normalnog funkcionisanja.

Satelit je prošao sve testove i ispitivanja, dokazavši da može raditi optimalno na visini od 36.000 km iznad zemlje u surovim svemirskim uslovima. Na orbitalnoj poziciji bit će izložen temperaturnim varijacijama od -170 do +125 stepeni, kao i veoma jakoj radijaciji.

"Od idejnog nacrta, preko finansiranja i proizvodnje do predstojećeg lansiranja  bilo je potrebno skoro 12 godina. Ovakav projekat je veoma veliki tehnološki, finansijski i čisto ljudski izazov", naglasio je Maksim Zajakov.

Bugarski satelit ima 15 godina garantovanog perioda upotrebe prema ugovoru, ali raspolaže sa gorivom za još pet godina dodatno, šta znači da je praktično njegovo funkcionisanje osigurano za narednih 20 godina.

Prvo takvo ulaganje ovakve finansijske i strateške važnosti od privatne bugarske kompanije je ujedno i prezentacija potencijala bugarskog visokotehnološkog poslovanja, saopćeno je iz Intelday Solutions.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije