Britanski parlament predlaže: Potpuno zabraniti mobitele za djecu mlađu od 16 godina

0
Hina
Britanski parlament predlaže: Potpuno zabraniti mobitele za djecu mlađu od 16 godina
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Sljedeća britanska vlada trebala bi razmotriti zakonsku zabranu mobitela u školama i potpunu zabranu mobitela za mlađe od 16 godina, stoji u izvještaju odbora donjeg doma britanskog parlamenta. Odbor za obrazovanje donjeg doma smatra da su potrebne strože smjernice o mobitelima u školama i o tome kako upravljati vremenom koje djeca provode pred ekranom kod kuće kako bi ih se bolje zaštitilo.

U izvještaju se argumentira da je vrijeme provedeno ispred ekrana štetno za mentalno i tjelesno zdravlje djece te da su školama i roditeljima potrebne jasne smjernice vlade po tom pitanju.

Ranije ove godine, ministarstvo obrazovanja Ujedinjenog Kraljevstva izdalo je upute direktorima o tome kako zabraniti korištenje telefona ne samo tokom nastave, već i tokom odmora i ručka, te je predložilo dozvolu zaposlenicima da pretražuju učenike i njihove torbe u potrazi za mobitelima ako je to potrebno.

Sin Aleksandra Vučića učestvovao u neredima u Njemačkoj: Zaustavljen je u posljednji trenutak

Sin Aleksandra Vučića učestvovao u neredima u Njemačkoj: Zaustavljen je u posljednji trenutak

Odbor za obrazovanje kaže da to nije dovoljno. U izvještaju se navodi da bi se sljedeća vlada trebala posavjetovati o podizanju dobi za "digitalni pristanak" s 13 na 16 godina te da bi trebala razmotriti potpunu zabranu pametnih telefona za mlađe od 16 godina, kao i potpunu zakonsku zabranu mobitela u školama.

Pritom su se pozvali na porast vremena koje djeca troše na korištenje mobitela te pred zaslonom što dovodi do ovisničkog ponašanja. Navodi se da je između 2020. i 2022. došlo do povećanja vremena provedenog pred ekranima za 52 posto, dok četvrtina mladih kaže da koristi uređaje na ovisnički način.

/ Anketa

Da li biste podržali zabranu mobitela za djecu mlađu od 16 godina?
Rezultati

"Pretjerano korištenje zaslona i pametnih telefona ima jasan negativan učinak na mentalnu i fizičku dobrobit djece i mladih", rekao je predsjednik odbora Robin Walker. "Bez hitnog djelovanja više će djece biti ugroženo", dodao je.

Međutim, aktivist za sigurnost na internetu Ian Russell, čija je 14-godišnja kći Molly počinila samoubistvo nakon što je pogledala štetan materijal na društvenim mrežama, rekao je da bi zabrana pristupa telefonima ili društvenim medijima "prouzročila više štete nego koristi" i da bi "kaznila djecu za neuspjehe tehnoloških kompanija da ih zaštite".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije