Bitcoin nedavno oborio rekord, a sada oštro pao

0
Radiosarajevo.ba
Bitcoin nedavno oborio rekord, a sada oštro pao
Foto: Twitter / Bitcoin

Bitcoin je nastavio povlačenje sa svog posljednjeg rekorda usred sve intenzivnije rasprave o tome je li rast cijena kriptovaluta dokaz spekulativnog mjehura na globalnim tržištima.

Najveća digitalna valuta pala je čak 5,6% u azijskom trgovanju u petak prije nego što je smanjila dio pada na 67.300 USD u 13:43. u Singapuru. Token je dan ranije postavio novi vrhunac svih vremena od gotovo 73.798 dolara.

Opklade na labaviju monetarnu politiku Federalnih rezervi pomogle su oporavku globalnih dionica, obveznica i kriptovaluta u posljednjih nekoliko mjeseci, ali ulagači preispituju takve oklade nakon dokaza o postojanom inflatornom pritisku u SAD-u, piše Biznisinfo.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

U intervjuu za Bloomberg televiziju, glavni investicijski strateg Bank of America Corp. Michael Hartnett rekao je da tržišta pokazuju karakteristike mjehurića u rekordnom porastu takozvanih Sedam veličanstvenih dionica tehnološkog sektora i najviših vrijednosti u kriptovaluti svih vremena, prenio je SEEbiz.

Komentari su doveli do rasprave uživo na Wall Streetu o tome jesu li mnoga tržišta osjetljiva na povlačenje. Što se tiče bitcoina, pristaše ukazuju na oko 12 milijardi dolara neto priljeva u namjenske fondove kojima se trguje na burzi u SAD-u i nadolazeće smanjenje rasta ponude tokena kao temeljne potpore.

Izvještaj od četvrtka koji pokazuje skok američkih proizvođačkih cijena potaknulo je zabrinutost da je Fedova kampanja za stavljanje inflacije pod kontrolu daleko od završetka.

Bitcoin je bio “potkopan porastom američkih prinosa i američkog dolara koji je uslijedio nakon vrućih podataka o inflaciji proizvođačkih cijena”, napisao je u bilješci Tony Sycamore, tržišni analitičar u IG Australia Pty.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije