Djevojčice iz Srebrenice naučile programirati

Radiosarajevo.ba
Djevojčice iz Srebrenice naučile programirati
Nakon uspješno organiziranog treninga is osnova programiranja i razvijanja web-aplikacija u Sarajevu, IT Girls inicijativa mladih zaposlenika i zaposlenica Ujedinjenih nacija u BiH krenula je u posjetu drugim bh. gradovima.

U prvoj sedmici augusta u Srebrenici je održan prvi besplatan trening iz programiranja za djevojčice dobi od 13 do 15 godina. 12 djevojčica iz regije Birač imale su priliku raditi na izradi svojih prvih web-aplikacija kroz programske jezike HTML, CSS i JavaScript, te uz mentorstvo mladih programerki uključenih u Microsoft Student Partner program.

“Tokom petodnevnog treninga djevojčice su imale priliku naučiti osnove izrade web-stranice. Ovim treningom želimo ih zainteresirati da se neke od njih u budućnosti okrenu IT zanimanjima”, rekla je Džemila Šehović, jedna od trenerica uključenih u inicijativu, te dodala: „U IT sektoru čak 70 posto su muškarci, dok tek 30 posto čine žene. U Bosni i Hercegovini IT sektor je u usponu i biće potrebno mnogo mladih stručnjaka, gdje priliku vidimo baš za ove mlade djevojke i djevojčice.“

Nejla Salihović iz Srebrenice i Teodora Jovanović iz Skelana bile su učesnice treninga u Srebrenici.

“Mnogo smo već naučili i veoma je zabavno jer to možemo probati na stranicama koje same radimo. Sada znam kako ubaciti tekst i sliku, bolje izrezati ono što mi se ne dopada”, kaže Nejla, dok Teodora ističe kako je program zaista prilagođen početnicama: “Ovo je veoma zanimljivo i pomoći će mi prvenstveno da impresioniram mog nastavnika informatike”, kaže ona kroz šalu.

„Radno tržište i društvo općenito će imati koristi od većeg učešća žena u IKT-u u smislu dodatnih kapaciteta i ljudskih resursa, koji će doprinijeti povećanju stope zapošljavanja i rastu bruto domaćeg proizvoda“, poručuju iz IT Girls tima, te dodaju: „Naša mala zajednica ima zadatak da vas upozna s programerkama, dizajnericama, brojnim postignućima u IT svijetu i beskrajnim mogućnostima koje programiranje kao zanimanje današnjice nudi.“

IT Girls treninzi obuhvaćaju i druge segmente obuke, te djevojčice imaju priliku učiti kroz timski rad, razvijati vještine javnog predstavljanja, kao i saznati više o sigurnosti na internetu. Svi treninzi se realizuju u saradnji s Microsoftom i nevladinom organizacijom One World Platform.

Nakon Srebrenice, inicijativa krajem augusta putuje u Doboj, a za jesen su planirani treninzi u Mostaru, Drvaru i Banjoj Luci. O načinu prijave na treninge mladi ljudi mogu saznati više na web-stranici Itgirls.ba, kao i o samom programiranju, besplatnim resursima koji su dostupni na internetu, te o ITSuperGirls – ženama u svijetu informacionih tehnologija u Bosni i Hercegovini i šire.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije