Kako programiranje može uticati na povećanje učešća žena u IKT sektoru?"

Radiosarajevo.ba
Kako programiranje može uticati na povećanje učešća žena u IKT sektoru?"
IT Girls tim danas organizira završnu manifestaciju obilježavanja završetka pilot inicijative i treninga za djevojčice iz razvijanja web aplikacija.

Istovremeno će biti organizirana i panel diskusija pod nazivom "Kako programiranje može utjecati na povećanje učešća žena u IKT sektoru?". 

Manifestacija će biti održana danas u 11 sati u UN House u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu.

IT Girls je incijativa mladih zaposlenika i zaposlenica Ujedinjenih nacija sa ciljem da podstakne djevojčice i djevojke da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT), te da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika kako bi razvile interesovanje za ovaj sektor i povećale mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca. 

Kako bi na što zanimljiviji način predstavili programiranje mladima, u okviru IT Girls inicijative organizovan je četverodnevni trening pod nazivom #PostaniITGirl za 15 djevojčica u dobi između 13 i 15 godina. Ovom prilikom želimo predstaviti učesnice treninga i njihove programerske projekte, kao i upriličiti dodjelu nagrada i certifikata.

Nakon dodjele nagrada biće održana panel diskusija na kojoj će se razgovarati o tome kako programiranje može uticati na povećanje učešća žena na tržištu rada. Učesnici i učesnice diskusije su Admir Tuzović (Microsoft BiH), Elmana Pelko (Authority Partners), Ajla Karajko (Networks BiH) i Aida Daguda (CPCD).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije