Astronomi se počeli pripremati: Zemlja sve bliže opasnoj meteorskoj kiši

Radiosarajevo.ba
Astronomi se počeli pripremati: Zemlja sve bliže opasnoj meteorskoj kiši
Foto: Stephane Vetter / Meteor iznad Njemačke

Naš Sunčev sistem je opasno mjesto, a početkom ovog mjeseca, naša planeta još se više približila jednoj od opasnijih lokacija - meteorskom pljusku Taurida

Prema teoriji, to je oblak ostataka stijena, vjerovatno i velikih objekata, koji su ostali od masivnog raspadanja komete, koji se sumnjiči za neke od katastrofalnih događaja iz naše prošlosti. Podaci grupe Western Meteor Physics Group’s kažu da ćemo prići na blizinu od 30 miliona kolometara od centra, što je najbliži susret od 1975. 

Trenutno ne postoji mogućnost "meteorskog bombardovanja Zemlje", ali astronomi žele znati da li bi ovo mogao postati problem, posebno u novembru 2032. kada će planeta proći direktno kroz oblak ostataka.

Inače, Zemlja prolazi u blizini Taurida dvaput godišnje. To su događaji poznati kao Tauridske meteorske kiše od 5. juna do 18. jula, a onda i Sjeverni i Južni meteorski pljuskovi Taurida kasno u oktobru. Naučnici pretpostavljaju da ovaj oblak čine ostaci komete 2P/Encke, koji bi mogli biti krivci za jedan katastrofalnih događaj na Zemlji svakih 1000 godina. 

Smatra se da su ovi ostaci odgovorni za slavni Tunguska događaj, kada je 30. juna 1908 šumu u Sibiru poravnalo - nešto... Kako su astronomi izračunali, mogao bi ovo biti događaj koji je odgovaran za hiljadugodišnje smrzavanje 11 godina prije nove ere kao i za meteor na Tagiš jezeru, koji je pao na teritoriju Yukona u Kanadi, u januaru 2000. 

Trenutno, brojevi pokazuju da će najbolje vrijeme za praćenje i studiranje biti početkom tridesetih godina ovog soljeća, pa se astronomi pripremaju za taj period. 

Period od juna do augusta ove godine i susret s Tauridskim rojem meteora bit će, pak, jedinstvena prilika da se identificiraju  "NEO" objekti (Near Earth Objects - objekti blizu Zemlje, op.pr.), napisali su astronomi David Clark, Paul Wiegert i Peter Brown. Najbolja prilika bit će im u augustu, kada će i iskoristiti snage kanadsko-francusko-havajskog sistema Teleskopa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije